Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menn både lyver om hvor høye de er, og overdriver antall sex-partnere, når de føler at maskuliniteten deres blir utfordret eller truet, viser ny forskning.

Psykologiprofessorer ved University of Washington i Seattle kom frem til funnene ved å utføre følgende eksperiment på rundt 100 mannlige studenter:

Styrken på grepet deres ble målt. De fikk ikke vite formålet med testen, men flere av testpersonene ble feilaktig fortalt at de hadde et svakere grep enn gjennomsnittet. 

Etter styrke-testen ble de spurt en rekke spørsmål, om alt fra hvor høye de er, til hvor mange sex-partnere de har hatt, og hvilke fritidsinteresser de verdsetter mest.

Løy om maskuliniteten sin

Resultatene viste at mennene som hadde blitt fortalt at grepet deres var svakere enn normalt overkompenserte ved å lyve på spørsmålene. 

De som fikk sin styrke og maskulinitet utfordret løy om/overdrev:

  • sin egen høyde
  • hvor interessert de er i sport og biler
  • hvor mange de har hatt sex med
  • hvor atletiske de er

Blant testpersonene som ble fortalt at styrken deres var på eller over gjennomsnittet, fant forskerne ingen slik trang til å lyve. Disse mennene svarte ærlig på spørsmålene.

Formes av press fra samfunnet

– Å fremstå som maskulin er veldig viktig for mange menn. Våre funn viser at menn bruker stereotype oppfatninger om sin egen kjønnsidentitet som kan bygge opp under dette «imaget», sier psykolog Sapna Cheryan, som står bak studien, til psykologi-bloggen PsychCentral.

Resultatene av eksperimentet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Social Psychology.

Forskerne mener årsaken til at flere av testpersonene løy på spørsmålene handler om press fra samfunnet rundt dem.

– Resultatene viser at menn lever under et sterk press om å fremstå som maskuline. Blir denne identiteten utfordret jobber de hardt for å rette det opp igjen, sier psykolog Benoît Monin, som også jobbet med studien.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK