Du bør ikke gamble på at du slipper unna boten du får i utlandet. Illustrasjonsbilde. Foto: Scanpix.
Du bør ikke gamble på at du slipper unna boten du får i utlandet. Illustrasjonsbilde. Foto: Scanpix.

Ren gambling å tro at du slipper unna P-boten

Mange krever inn på tvers av landegrensene.

Stikker du fra boten uten et skikkelig farvel, er sannsynligheten stor for at den banker på døren kort tid etter hjemkomst.Det skriver siste.no

Les også: Pass deg for frekke bilister

Innkreving

Mange land både har ressurser og muligheten til rettslig å følge opp en ubetalt parkeringsbot.

– Å satse på at du slipper unna parkeringsbøter i utlandet, er ren gambling. Det eneste fornuftige er å betale for parkeringen uansett hvor du måtte befinne deg, sier Stian André Holst i EasyPark.

Patricia Lee Smith i Euro Parking Collection, som håndhever trafikkbøter på vegne av lokale myndigheter og politi på tvers av landegrensene, sier at mange tror de kan unngå parkeringsbøter i utlandet fordi det er vanskelig å spore opp en bileier når den tilhører en annen jurisdiksjon.

– Vi følger opp saken gjennom en vanlig innkrevingsprosess. Vi krever også inn dersom det går så langt som til inkasso. Hvis saken fortsatt forblir ubetalt, informeres parkeringsselskapet før vi følger opp saken videre i landet hvor bilisten bor, sier hun.

Les også: Har du en slik, kan du få bot


Samme regler

Både parkeringsselskapene og lokale myndigheter har flere grunner til å følge opp bøter registrert på utenlandske biler.

– Det er viktig for parkeringsselskapene å unngå diskriminering overfor utenlandsregistrerte kjøretøy. Derfor brukes de samme reglene uavhengig av hvor kjøretøyet er registrert. Dette har videre en positiv ringvirkning i form av at inndrivelse av bøter øker lovlydigheten og respekten for landets trafikkregler, sier Patricia Lee Smith.

– Det er viktig å beholde kvitteringen for parkeringen dersom det på et senere tidspunkt viser seg nødvendig å dokumentere at du faktisk har betalt for parkeringen, sier Stian André Holst. 

Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her:

Les også: Tøff nykommer kan være et smart kjøp