Her ble politimannen skutt i ryggen med hagle – i dag var han tilbake

VINSTRA (TV 2): – Greit å få fortalt hva som skjedde, sier politimannen (45) til TV 2.

Utenfor hagegjerdet på Vinstra står de to kollegaene side om side og følger rettens befaring.

26. november rykket de ut til denne boligen på det de trodde var et rutineoppdrag. Det endte med langvarig væpnet politiaksjon etter at en av dem var blitt skutt i ryggen med hagle.

Under Nord-Gudbrandsdal tingretts befaring på åstedet viste de hvordan de nærmet seg huset og hvordan de forsøkte å få kontakt med tiltalte inne i huset.

De demonstrerte også hvordan døra plutselig gikk opp og hvordan de løp for å komme seg i dekning i de dramatiske sekundene da skuddene falt.

«Hagle!»

Da rettsaken startet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag, forklarte den 45 år gamle politimannen at han ble stående da kollegaen gikk for å hente et bryteverktøy de trengte for å ta seg inn i boligen.

– Det neste jeg ser er et hagleløp som kommer i en rask bevegelse samtidig som døra går opp. Jeg roper høyt «Hagle!» for å varsle kollegaen, forklarte politimannen i tingretten på mandag.

Da han snudde seg for å løpe i sikkerhet, kjente han at han ble truffet i korsryggen.

– Da roper jeg i bevegelsen at det er skutt og at jeg er truffet slik at kollegaen skal få vite det, sa politimannen og beskriver kraften og følelsen av å bli truffet som å bli slått med en spiss jernspade.

– Greit å fortelle

De to politimennene har flere ganger vært tilbake på åstedet.

De sier til TV 2 at det er greit å gå gjennom og få fortalt hva som skjedde.

Gjemte seg bak fryser

Under befaringen var retten også inne i boligen til den tiltalte 69-åringen.

HAGL PÅ GJERDET: På hagegjerdet kan man tydelig se merker etter skytingen i november. Foto: HARALD BJØRNSON JACOBSEN / TV 2.
HAGL PÅ GJERDET: På hagegjerdet kan man tydelig se merker etter skytingen i november. Foto: HARALD BJØRNSON JACOBSEN / TV 2.

Forsvarer Sigurd Klomsæt forteller til TV 2 at 69-åringen viste hvordan han lå og gjemte seg bak fryseren i kjelleren hele natten mens beredskapstroppen omringet huset hans.

Han er svært kritisk til beredskapstroppens håndtering av tiltalte da de pågrep ham. Han fikk en hard trøkk av et kne i brystet og blødde ut av det ene øret etter at han var pågrepet.

Klomsæt har vurdert å melde det som skjedde under pågripelsen til spesialenheten, men har latt det være fordi han ikke tror de vil ta det seriøst.