Unik video viser hvordan statsansatte jegere jakter ulv:

Jegere med pumpehagle skyter ulv fra heliopter

14 bjørner og ulver er skutt fra lufta de siste årene. Naturvernforbundet reagerer og mener metoden er uetisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten har de siste fem årene skutt tilsammen 14 ulver og bjørner fra helikopter.

Naturvernforbundet mener jakten fra luften må stanses og er uetisk.

Dette aviser Statens Naturoppsyn. TV 2 har fått tilgang til unike bilder som viser hvordan staten skyter ulv.

Se den unike videoen lenger ned i artikkelen.

Skutt med pumpehagle

Det er statens naturoppsyn som har gitt TV 2 tilgang til et videoklipp der en ulv skytes fra helikopter i Valdres for et halvt år siden.

Ulven hadde drept 40 tamrein og helikopter ble sett på som den mest effektive måten å ta den ut på. Ulven blir skutt med en pumpehagle.

Naturoppsynet mener avliving fra lufta er effektivt i noen tilfeller, og til sammen er 14 ulver og bjørner skutt fra helikopter de siste fem årene.

SKUTT: Dette er ulven som ble jaktet på av jeger i helikopter. FOTO: STATENS NATUROPPSYN
SKUTT: Dette er ulven som ble jaktet på av jeger i helikopter. FOTO: STATENS NATUROPPSYN

– Det er nødvendig for å ta ut rovvilt som gjør skade på husdyr og tamrein på en effektiv måte. Vi bruker det særlig i områder som er utilgjengelige eller etter at jaktlag på bakken ikke har lykkes, sier direktøren i Statens Naturoppsyn, Pål Prestrud, til TV 2.

Raskt og effektivt

Naturoppsynet mener uttak fra lufta er dyreetisk forsvarlig fordi jakten går svært raskt og er effektiv.

Ofte går det bare rundt to minutter før rovdyret er skutt. Opptaket der Valdres-ulven jages og skytes varer kun i ett minutt og 50 sekunder.

– Brutal jaktform

Naturvernforbundet er ikke begeistret for jaktmetoden. De mener det er uetisk å jage dyr på denne måten og ber regjeringen sette en stopper for helikopter-praksisen.

– Det er jo en veldig brutal jaktform. Det er mye bråk og alt som er av vilt forstyrres. Og det er veldig voldsomt i forhold til at dette er arter som man i utgangpunktet burde brukt mye mer ressurser på å ivareta enn å ta ut, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Det er ikke naturoppsynet enig i.

– Dyreetisk synes jeg dette er akseptabelt. I mange tilfeller under jakt vil dyrene bli stresset, og dyreetisk er det om å gjøre at denne stressperioden blir så kort som mulig. Og det er viktig å understreke at vi ikke kaller dette jakt. Dette er avlivning av skadedyr, sier Pål Prestrud i Statens Naturoppsyn.