LEDER PÅ SKIPET: Styrkesjef Tore Barstad ombord på det norske supplyskipet Siem Pilot. (Foto: Kripos)
LEDER PÅ SKIPET: Styrkesjef Tore Barstad ombord på det norske supplyskipet Siem Pilot. (Foto: Kripos)

– Det har vært en fantastisk opplevelse å kunne redde disse menneskene

Styrkesjef Tore Barstad på Siem Pilot er rørt over innsatsen til mannskapet som bisto da flere hundre flyktninger ble reddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske bidraget har siden mandag morgen reddet over 770 flyktninger på vei over middelhavet.

Styrkeskjef på skipet, Tore Barstad sier til TV 2 at han er svært stolt over mannskapet på Siem Pilot.

– Jeg blir rørt når jeg tenker på hvor godt vårt forsvar, politi og ikke minst de som jobber om bord på Siem Pilot til vanlig håndterte situasjonen i går, det er en god følelse for en styrkesjef å oppleve, sier Barstad.

Det norske bidraget deltar i en felles redningsaksjon sammen med den italienske kystvakten sør i Middelhavet.

Se bildeserie nederst!

To overfylte trebåter

Mandag morgen fikk skipet anmodning om å bistå i en redningsaksjon. Siem Pilot satte kurs for for stedet hvor to trebåter var i havsnød.

– Vi begynte i åttetiden mandag morgen, da vi fikk beskjed av den italienske hovedredningsentralen om å dra sørover. Vi endte omtrent 30 nautiske mil nord for Tripoli, forteller styrkesjefen.

Der fant mannskapet to overfylte trebåter på rundt 13 ganger fire meter. Barstad forteller at det i den ene båten befant seg rundt 400 flyktninger.

– Det var en god følelse å kunne redde disse om bord i vårt skip på en ordentlig, ryddig og sikker måte, sier Barstad.

Ved god helse

Alle flyktningene ble tatt godt vare på av mannskapet på skipet. De blir nå fraktet til den Italienske havna, hvor de vil bli tatt hånd om av italienske myndigheter. Blant flyktningene var det flere barn og gravide kvinner.

– En av de gravide kvinnene var bevisstløs da vi tok hun om bord i skipet, men etter væskeinntak og helsehjelp, sier Barstad.

Ingen av de andre flyktningene var alvorlig skadd da de ble reddet, ifølge styrkesjefen.

Den norske innsatsen i middelhavet er under Kripos ledelse. Presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen sa til TV 2 søndag kveld at flyktningene ble tatt godt vare på av mannskapet på skipet.

Kan redde flere

Barstad sier skipet og mannskapet er klar for nye oppdrag så fort de har fått lastet av flyktningene og klargjort skipet. De er trolig i havn i Sicilia onsdag morgen.

– Dette var på en måte eksamen for oss. Vi fikk prøvd det vi har øvd på og sett at det stemte med virkeligheten. Nå skal vi nullestille fartøyet så drar vi ut igjen der vi skal være, forteller styrkesjefen.

Simen Pilot jobber mellom Lampedusa og Spania. Skipet er en del av operasjon Triton og ankom Sicilia 11 juni. 

Operasjon Triton blir ledet av Italia og er en Frontex EU-/Schengen yttergrenseoperasjon. Norges bidrag i Operasjon Triton er foreløpig satt til seks måneder og består av det innleide skipet Siem Pilot.