PST: Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PST: Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

PST ba Frp-representant trappe ned Russland-kontakt

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i to møter med Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen rådet ham til å kutte kontakten med navngitte personer ved den russiske ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge VG mente PST at Johnsen hadde for tett sosial omgang med det de mener er russiske etterretningsoffiserer.

Bekymringen ble til slutt så stor at de ba om et møte med Johnsen på Stortinget, og det var her han ble rådet til å kutte kontakten med personer som ble identifisert som russiske etterretningsoffiserer som befinner seg i Norge under dekke av å være diplomater.

PST anbefalte videre at dersom Johnsen likevel ønsket å opprettholde kontakten, burde dette skje åpent i Stortinget på dagtid, ikke i sosiale sammenhenger som på restauranter eller i privat regi.

Johnsen opplyste på sin side til både PST og stortingskolleger at han var uenig i rådene og at han ikke hadde til hensikt å følge dem. Siden PST kunne fastslå at Johnsen ikke fulgte rådene i praksis, gjentok PST rådene i et nytt møte med Frp-representanten.

PST ønsker ikke å kommentere om de har vært i kontakt med Johnsen, men sier de har hatt flere tilfeller hvor de har advart stortingsrepresentanter mot sosial omgang med ambassadeansatte. (©NTB)