UT MED GULT: Det er ikke snakk om lang tid før danskene innfører automatiske parkeringsanlegg. Norge følger hakk i hæl. Foto: Scanpix
UT MED GULT: Det er ikke snakk om lang tid før danskene innfører automatiske parkeringsanlegg. Norge følger hakk i hæl. Foto: Scanpix

Gladnyhet til bilister: Snart kan parkeringsboten være historie 

Overivrige parkeringsvakter blir snart overflødige: – Strålende nyheter, sier NAF om endringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er få ting som irriterer nordmenn mer enn parkeringsbøter.

For hva kan du gjøre hvis man plutselig ender opp i en endeløs kø i kassen, eller møtet trekker ut og du ikke har mulighet til å verken betale med SMS eller en parkeringsapp?

PÅ VAKT: En parkeringsvakt noterer ned nummeret på en feilparkert bil i Oslo. Foto: Scanpix
PÅ VAKT: En parkeringsvakt noterer ned nummeret på en feilparkert bil i Oslo. Foto: Scanpix

Du løper mot bilen, vel vitende om at parkeringsbilletten har gått ut, og det er ingenting du kan gjøre hvis en ivrig parkeringsvakt har vært på hogget. 

Synet av den gule lappen på frontruta har fått mang en bilist til å rope ut av frustrasjon på parkeringsplassen. 

Danskene er i full sving med å gjøre noe med dette, og takket være bilnummergjenkjenning, app- og SMS-betaling, blir parkeringsboten snart historie i Danmark.

JUBLER FOR FORBRUKERNE: Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto: NAF
JUBLER FOR FORBRUKERNE: Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto: NAF

Det skriver danske Finans.

Norske parkeringsselskaper opplyser overfor TV 2 at de ønsker å gjøre det samme, og at det ikke er snakk om lang tid før den forhatte parkeringsboten er borte også her.

– Dette er strålende nyheter for forbrukerne, sier kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF), Inger Elisabeth Sagedal til TV 2.

Kortene tett til brystet

Flere av de norske selskapene er allerede i sving med å installere såkalt automatisk bilnummergjenkjenning på parkeringsplassene de drifter. 

Med denne metoden betaler man først når man kjører ut av parkeringsplassen, og da bare for tiden man faktisk har vært parkert.

– Vi antar at parkeringsplasser med bilnummergjenkjenning kommer til å ta av allerede til høsten, sier presseansvarlig Per Rune Lunderby i EuroPark til TV 2. 

Ingen av de norske parkeringsgigantene TV 2 har pratet med ønsker å oppgi hvor de skal installere sine automatiske stasjoner, ei heller når de har planer om å gjøre det. 

Slipper endelig unna 

Men, når automatene er på plass, kommer parkeringsvakter til å bli overflødige.

Det danske parkeringsselskapet OnePark har lansert systemet AutoPay.

Ved hjelp av et kamera blir bilskiltet registrert når man kjører inn på parkeringsplassen. Når man kjører ut av parkeringsplassen, taster man inn det som står på bilskiltet og betaler for den tiden man har vært parkert.

Det samme kameraet sjekker skiltet når du kjører ut av parkeringsplassen. 

Glemmer man å betale, kan man etterbetale – uten ekstraavgift – på AutoPays nettsider.

Finans skriver at danskene i første omgang kommer til å møte AutoPay ved sykehus, flyplasser og kjøpesentere.  

Siden 2013 har et annet firma, Apcoa Parking Danmark hatt et lignende system ved Odense Universitetshospital, Svendborg Hospital og kjøpesenteret RO's Torv i Roskilde, og nå ønsker de å utvide ordningen.

Fremtidens parkering

Apcoa Parking har utviklet et virtuelt bomanlegg de kaller «ANPR» (Automatic Number Plate Recognition).

De ønsker å åpne flere nye anlegg i løpet av året.

 – Vi tror at vårt system kan være en av grunnpilarene innenfor fremtidens parkering i Danmark, sier selskapets administrerende direktør Michael Christensen.

Han forteller at de kun gir bøter for parkering på handikapplasser, brannveier og lignende på parkeringsanlegg som har ANPR.

Den eneste utfordringen for bilisten, sier han, er at personen bak rattet ofte har vansker med å huske hva som står på bilskiltet sitt, og at de derfor taster inn feil nummer på automaten når de skal forlate parkeringsplassen. 

Inger Elisabeth Sagedal i NAF sier til TV 2 at det viktigste for dem som forbrukerorganisasjon er at systemet er enkelt for brukerne.

– Dette nye systemet er raskere, og man sparer tid og bekymringer. Du trenger ikke lenger å måtte finne frem kredittkortet så fort du har parkert, og du trenger ikke å stå i kø ved betalingsautomaten. Og så slipper man å få bot på grunn av unødvendige misforståelser, som at parkeringsbilletten har ligget feil vei i frontruta, sier hun.

Per Alkestrup i Forenede Danske Motorejere (FDM) er svært glad for at parkeringsbøter snart er historie i Danmark - både fordi man slipper boten og fordi man bare betaler for tiden man faktisk bruker. 

– Ingenting er så irriterende som når et møte trekker ut og varer i to timer, og man vet at man bare har betalt for én times parkering. Eller omvendt; at man har betalt for to timer, men bare bruker parkeringsplassen i en time, sier han.