DÅRLIG OPPLEVELSE: Ronny Haglund var lei seg etter etter hendelsen mandag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
DÅRLIG OPPLEVELSE: Ronny Haglund var lei seg etter etter hendelsen mandag. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Ronny måtte sette fra seg rullestolen for å få bli med toget: – Føler meg tråkket på

Ronny Haglund (53) er lam fra livet og ned og har knuste håndledd. Hvis han skulle være med toget måtte han sette fra seg rullestolen på perrongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ronny Haglund gledet seg til å møte faren sin, som vanligvis bor i USA. Han hadde ikke sett ham på et halvt år, og sammen med en ledsager satte han kursen mot Lillestrøm mandag formiddag. De skulle ta tog.

Men på perrongen stoppet det opp. 

– Vi fikk beskjed om at jeg ikke fikk være med toget. Helt uten videre. Jeg forklarte at rullestolen er elektrisk og at det er plass til den, for jeg har kjørt tog med den mange ganger før, sier Haglund. 

Avvist

Sjokket ble derfor stort da han ble blankt avvist. 

– Det føltes veldig vondt. De sier jo til meg at jeg ikke er velkommen, at jeg ikke hører hjemme her. Jeg føler meg tråkket på, sier han.

Han sier han aldri har opplevd noe lignende på toget tidligere, og at flere andre passasjerer på toget reagerte på det. Rullestolen han har er utlevert av hjelpemiddelsentralen, og han sier han ikke har fått noen spesiell beskjed om at rullestolen ikke er tilpasset offentlige transportmidler.

ENSOM: Her måtte rullestolen stå parkert mens Ronny var i Lillestrøm. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
ENSOM: Her måtte rullestolen stå parkert mens Ronny var i Lillestrøm. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Da de ikke kom med på det første toget, bestemte seg for å vente på neste. Også her fikk han beskjed om at han ikke kunne ta med rullestolen. Og fortsatt fikk han ingen forklaring på hvorfor.

– Til slutt måtte vi bare sette den fra oss på perrongen og ta med krykkene, sier Haglund, som er lam fra livet og ned i tillegg til at han har knust håndleddene.

Dette gjør at det er svært smertefullt for ham å bevege seg rundt på krykker, og besøket til faren i Lillestrøm ble derfor kraftig forkortet. 

– Dere kan slå meg i hodet, men nå skraper de meg i hjertet. Jeg føler meg ikke verdt noen ting. Det er fryktelig, sier han.

– Kan ha vært for stor

NSB sier togene deres er godt tilrettelagt for rullestolbrukere.

Likevel har togene en begrensning på hvor store rullestolene kan være.

 – Vi er den siste tiden blitt nødt til å bli strengere på å ta med elektriske rullestoler som er for store fordi de desverre ødelegger rullestolrampene vi har på togene våre, sier pressekontakt Gina Scholz i NSB.

Haglund reagerer på at han ikke fikk beskjed av konduktøren om hvorfor han ikke fikk ha med seg rullestolen.

Vekten på Haglunds rullestol er innenfor NSBs vektmål, og lengden er, etter at han har fjernet en krykkeholder på baksiden, rett rundt NSBs makslengde.

– Dersom den var for lang så måtte de jo målt den og fortalt meg at det var det som var problemet. Jeg mener den er kortere enn målene deres, men dersom den er for lang så får de måle og bevise det, sier han.

NSB beklager at Haglund føler seg dårlig behandlet, og sier det aldri var intensjonen fra deres side. 

– Det er synd vi ikke kan ta med oss alle.Derfor oppfordrer vi alltid de som skal ut og reise og som har ekstra behov, til å sjekke om deres rullestol er for stor. De kan høre med NAV, sjekke NSB sine nettsider eller ringe vårt kundesenter. Ved å kontakte kundesenteret får de også andre viktige detaljer om reisen sin og vi får vite om det er reisende som trenger ekstra tilrettelegging, sier hun.

Hun understreker at NSB vil ta meg seg disse erfaringene videre.