Her finner de naziskipet utenfor Lillesand

Skipet har ligget på havets bunn i 75 år. – Å finne skipet er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier finneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden 8. april 1940 har det tyske skipet MS «Rio de Janeiro» ligget på havets bunn utenfor Lillesand. Skipet ble senket av en polsk ubåt da den skulle invadere Norge. Nå er vraket endelig funnet.

– Vi har holdt på i seks til syv år, sier Vidar Johannessen i Agder-Tech. 

De har, sammen med SeaBed Services og A-Dykk lett etter skipet. Sistnevnte har stått for etterretningen i forkant, Agder-Tech for lekter og båt, mens SeaBed stilte med kartleggingsutstyr. 

– En guttedrøm

I vår ble søket trappet opp, etter de hadde funnet små vrakdeler. De fant flere og flere deler, og var redd skipet hadde blitt pulverisert av den polske torpederingen. 

Søndag 14. juni fant de størsteparten av skipet. Akterenden lå et annet sted, og midten av skipet var ødelagt, men skipet lå horisontalt på bunn som om et barn skulle ha tegnet det. 

De tre firmaene som fant dette har gjort dette «på gøy».

– Alle på Sørlandet har hatt lyst til å finne «Rio». Det er rett og slett en guttedrøm som har gått i oppfyllelse, sier Vidar Johannessen.

– Hvordan føltes det da dere fant henne?

– Det ble helt stille og jeg kjente en slags eksplosjon innvendig. Jeg ble målløs, men det er en veldig god følelse når du kjenner at «nå er vi her», sier han.

Viktig krigshistorisk

Skipet var opprinnelig en passasjerferge, men ble tatt i bruk av det tyske militæret for invasjonen av Norge. Da den seilte innover norskekysten ble den torpedert av den polske ubåten ORP «Orzel» som patruljerte norskekysten på vegne av britene. 

Det var omlag 400 mannskap på båten. Bare 183 overlevde.

Da lensmannen i Lillesand så skipet og de som kom i land, hadde mannskapet på seg uniformer, i tillegg til at det ble funnet hester og motorsykler. 

Lensmannen varslet de sentrale myndighetene i Oslo med beskjeden: Tyskerne invaderer oss. 

– Skipet er veldig viktig for krigshistorien, sier skipsvrakentusiast og forfatter Erik Bakkevig. 

Riksantikvaren jubler

– Ingen høyere i det norske systemet klarer å koble dette med invasjonsfare, selv om man får beskjed fra politiet i Lillesand at dette er tyske soldater, utdyper seniorrådgiver Ivar Nesse-Aarrestad hos Riksantikvaren.

Også de jubler etter at skipet ble funnet.

– Dette er et vrak som kunne ha gjort stor innvirkning på norsk krigshistorie hvis det ikke hadde blitt senket, sier Nesse-Aarrestad.

Båten hadde med seg 290 tonn med forsyninger, hester, artilleri og kjøretøy. Tyskerne mistet en god del utstyr de hadde trengt, som gjorde det vanskeligere å invadere landet.

– Vi har fått på plass en ny brikke i den nære krigshistorien i Europa. Det er kjent på kontinentet og veldig myteomspunnet, sier Nesse-Arrestad.

– Når det gjelder krigshistorisk viktighet og interesse kommer det på en god nummer to etter Blücher, sier han og sikter til det velkjente tyske krigsskipet som ble senket utenfor Oscarsborg i Oslofjorden morgenen 9. april, sier Bakkevig.

Det viste seg at MS «Rio de Janeiro» egentlig var på vei til Bergen, men altså endte sin ferd utenfor Lillesand.

– Det var dette skipet som innledet krigen, sier Bakkevig, som har skrevet fem bøker om skipsforlis langs norskekysten.

Kan bli krigsmonument

Funnet vekker også oppmerksomhet hos Lillesands ordfører. 

– Jeg er veldig glad for at de har funnet dette. Veldig mange har lett etter dette skipet, men det er først etter bruken av miniubåt i søkene det har begynt å nærme seg, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H).

– Historien er veldig spesiell, fordi Lillesand fikk krigen før resten av landet, sier han.

Allerede nå har de tre selskapene fått lov til å ta opp lanternen på styrbord side. Etter hvert skal de også få opp skipsklokken, som kan bli et monument i Lillesand.

– Vi har fått beskjed at vi skal få den overlevert, men vi må vurdere hva vi skal gjøre med det. Det er viktig at det skal være verdig, da dette er en tung historie med tanke på alle de som døde. Det er alt for tidlig å konkludere hva som skal skje med klokken, sier ordfører Thomassen. 

Vraket er omfattet kulturminneloven som sier at det ikke kan forstyrres eller gjøres inngrep med mindre det foreligger tillatelse fra staten.

– Det får ligge ganske greit i fred, regner jeg med, sier Ivar Nesse-Aarrestad hos Riksantikvaren.