GODKJENT: Kreftmedisinen Opdivo er nå godkjent til bruk i Europa. Det betyr at norske kreftpasienter trolig kan få behandling på flere sykehus i Europa.
GODKJENT: Kreftmedisinen Opdivo er nå godkjent til bruk i Europa. Det betyr at norske kreftpasienter trolig kan få behandling på flere sykehus i Europa.

Revolusjonerende kreftmedisin godkjent i Europa 

Supermedisinen Opdivo er nå godkjent for behandling av hudkreft i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har i en rekke saker omtalt den nye kreftbehandlingen, som har gitt oppsiktsvekkende gode resultater.

På en helsekonferanse i Chicago ble det tidligere denne måneden omtalt som det største gjennombruddet innen kreftforskning på 40 år

Godkjent av EU

Tirsdag ble det kjent at kreftmedisinen nivolumab (Opdivo), nå offisielt er godkjent til bruk for behandling av hudkreft i Europa. Det melder Dagens Medisin. 

Dette er den første av denne typen nye kreftmedisiner, PD-1-hemmer, som er godkjent i Europa.

EU har bestemt at Opdivo kan brukes for de som har hudkreft som ikke kan opereres eller har spredt seg. 

– Dette er den formelle godkjennelsen av EU-kommisjonen, og vi i Norge er da også forpliktet til å gjøre det samme som Europa. Medisinen blir derfor automatisk godkjent for bruk også i Norge, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. 

Regelverket tilsier at medisinen skal kunne være tilgjengelig på det norske markedet innen 30 dager, men innkjøp av medisinen avhenger mye av hva prisen på Opdivo blir. 

– Innen den tid må vi har satt en pris på medisinen, og det vet vi fortsatt ikke. Det blir satt en maksimal pris på medisinen før den gjøres tilgjengelig, sier Madsen. 

Kombinasjon av to medisiner

Den europeiske godkjenningen kan bety at den revolusjonerende kreftbehandlingen kan bli tilgjengelig for hudkreftpasienter på sykehus over hele Europa. 

Bruk av immunterapi i forbindelse med kreftsykdom har gitt svært positive resultater, 

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, sluttet kreften å utvikle seg for over halvparten av pasientene som deltok i en fersk studie.

For én av ti pasienter forsvant svulstene fullstendig.

Fra før er det ene av de to legemidlene, Ipilimumab, allerede tatt i bruk i Norge.