STENGER: Grand Café som er tilknyttet Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo, stenger dørene etter flere år med underskudd. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
STENGER: Grand Café som er tilknyttet Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo, stenger dørene etter flere år med underskudd. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Grand Café stenger dørene etter 141 år

Eierne finner ingen muligheter for å fortsette driften etter årevis med underskudd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grand Hotel har besluttet å stenge Grand Café er år med underskudd. 40 årsverk forsvinner når den historiske restauranten legger ned driften.

Fant ingen annen løsning

Selskapet bak hotell- og restaurantdriften slapp nyheten i en pressemelding tirsdag kveld.

– Det er trist å måtte stenge. Vi har snudd hver sten for å finne en bærekraftig løsning for videre drift, men underskuddene er så store at vi ikke klarer å regne oss frem til lønnsomhet med noen av de forslagene vi har tatt frem sammen med de ansatte og deres representanter, sier visepresident Helge Krogsbøl i Pandox AB, som driver Grand Hotel.

Åtte millioner i underskudd

Pandox overtok driften av Grand Hotel fra Rica-kjeden 1. mars i år. Ifølge regnskapstallene var åtte millioner av totalt 20 millioner i underskudd i fjor, knyttet til restauranten.

Hotelleierne skal investere 135 millioner kroner i å modernisere norges mest kjente hotell, men for å finansiere den storslagne oppussingen må driften av hotellet gå i pluss, skriver eierne i pressemeldingen.

– Tiden er dessverre gått fra Grand cafe. Restauranten har dyktige medarbeidere og mange lojale gjester, men dette har ikke vært nok til å unngå store underskudd, sier Krogsbøl.

Ibsen og Munch blant stamgjestene

Grand Café åpnet dørene første gang i 1874. I 1929-30 ble kafeen pusset opp og Per Krohgs veggmalerier kom på plass. Det største maleriet viser noen av de kjente kulturpersonlighetene som frekventerte den kjente restauranten.

Forfattere og kunstnere var en del av etablissementet i kafeen i bohemtiden på slutten av 1800-tallet. Her finner vi blant andre Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Munch.

«Det var her de satt Kristianias bohem og ønsket oppgjør med et foreldet samfunnssystem, kjønnsroller og familiestruktur,» står det på hotellets egne nettsider.