E18 gjennom Telemark og Vestfold kan bli en liten prøvelse for mange i sommer. Her ligger det an til både køer og forsinkelser. Foto: Henning Rugsveen, op.no/Amedia.
E18 gjennom Telemark og Vestfold kan bli en liten prøvelse for mange i sommer. Her ligger det an til både køer og forsinkelser. Foto: Henning Rugsveen, op.no/Amedia.

Varsler E18-mareritt i sommer

Kan bli store køer og forsinkelser.

Mange E18-bilister bruker mer enn dobbelt så lang tid gjennom Telemark, Vestfold hver fredag ettermiddag. Blir det også sånn resten av sommeren?

I rushperioden fredag ettermiddag og i helgene må du belage deg på lange køer - mest sannsynlig i hele sommer.

Aller verst er E18-opplevelsen for bilistene som skal gjennom hele Vestfold, og videre sørover. De får store forsinkelser både nord og sør i fylket, og skal de ytterligere videre sliter de også etter Grenland og gjennom Bamble. Det skriver ta.no. 

Ny rundkjøring

Pinseutfarten kan sammenlignes litt med helgetrafikken de neste ukene, og da sto det blant annet kilometer på kilometer med kø ved Bommestad i Larvik og et godt stykke forbi Larvik.

Slik blir det to helger til før åpning av Skjeggestadbrua og anleggsferie hjelper litt. Spørsmålet er: Hvor mye hjelper det?

Fredag åpnet Statens vegvesen også en rundkjøring på Farriseidet ved Larvik, der de beklager at det vil bli mer kø ved hardt belastende tidspunkter. Rundkjøringen er nødvendig for anleggstrafikken.

Toveis-trafikk

Alternativene er også få for å unngå Vestfold, med mindre du skal helt til Kristiansand, og kan ta det som en tur gjennom Telemark.

Dermed må du kanskje regne med en time i kø både her og der.

Før fellesferien åpner Statens vegvesen opp for toveistrafikk i ett løp over Skjeggestad bru. De håper det vil lette på trafikken i den mest belastede ferieperioden, ikke minst for beboerne langs omkjøringsveiene.

LES OGSÅ: Skal jobbe døgnet rundt i sommer

Varsle køproblemene

Som E18-bilist må du imidlertid forberede deg på kø, fylle opp termosen med kaffe eller kald drikke, og kanskje utstyre barna i baksetet med spennende ekstra-aktiviteter.

Når to felter skal flettes til ett felt begge veier, vil det bli kø, men ikke like mye som i juni. Trafikken sørover må skifte kjørefelt, og inn i det som opprinnelig er det nordgående løpet. Disse må derfor regne med mer kø enn det vil være nordover.

– Tovegstrafikk ved Skjeggestad vil lette trykket på sidevegnettet. Dersom man velger å benytte fv. 313, gamle E18, må man regne med ca. 12 minutters lengre kjøretid mellom Sande og Holmestrand. Trafikantene bør regne med 2-4 minutters forsinkelse forbi Skjeggestad bru. I rushtider opptil 10 minutter, forteller Jorunn Sætre, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

Sætre forteller at Statens vegvesen vil varsle mulige køproblemer både fra nord og sør, ca 10-14 kilometer før Skjeggestadområdet.

Innsnevring

 

Ved Larvik er det arbeidet med å utvide E18 til fire felt som skaper ekstra ventetid for bilistene. Det skal som kjent pågå i flere år, og har gitt tidligere innsnevring til ett felt før Bommestad, og redusert hastighet gjennom hele anleggsområdet.

Fra fredag 19. juni er det også etablert en rundkjøring på selve E18 på Farriseidet. De første erfaringene herfra høstes denne helgen.

Ekstra kø

Anleggsarbeidet pågår for fullt til og med fellesferien, men vil deretter bli redusert noe.

– Entreprenøren Skanska, som bygger veg og tunneler, har fellesferie i uke 28-31 for alle veg- og betongarbeidene. De har halv drift på tunnelarbeidene i uke 28 og 31 og full ferie i uke 29 og 30. Bilfinger, som bygger Farrisbrua, vil jobbe i fellesferien, men deres arbeid forventes ikke å påvirke E18 trafikken i så stor grad.

– Selv om det ikke vil arbeid ved de innsnevringene som er laget mellom Bommestad og Sky, vil de skape noe ekstra kø i begge retninger, informerer Sætre.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ta.no – her:

LES OGSÅ: Veien er så dårlig at den har fått egen Facebook-side