Dette er Oslos «dop-rute»

Sprøytenarkomane som setter skudd under Akerselvas bruer, er en konsekvens av at miljøet på Plata ved Oslo S ble oppløst, mener Foreningen for human narkotikapolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreningens leder Arild Knutsen pakker sprøytespisser, askorbinsyre og heroinrøykefolie i veska. Han skal vise TV 2 hvor de narkomane trekker etter at de ble fordrevet fra området rundt Oslo S.

Vi er i Storgata i Oslo. Området rundt trikkestoppet Brugata er den nye sentralen for kjøp og salg av narkotika. Etter at de narkomane har kjøpt, trekker de opp Storgata i retning Akerselva for å sette skuddet.

Nesten litt ironisk, mener Arild Knutsen. Det var her de første rusmiljøene slo seg ned på 1960-tallet. Deretter har miljøet blitt flyttet til Slottsparken, Spikersuppa, Egertorget, Bankplassen, Skippergata og Plata. Etter sentrumsaksjonen i 2012 har de narkomane trukket til Storgata og Akerselva. Ringen er sluttet.

DOP-RUTEN: I dette området, i Oslo sentrum og langs Akerselva, drives de narkomane rundt på evig vandring etter narkotika, brukerutstyr og et sted å ruse seg. Foto: Lars Barth-Heyerdahl, TV 2.
DOP-RUTEN: I dette området, i Oslo sentrum og langs Akerselva, drives de narkomane rundt på evig vandring etter narkotika, brukerutstyr og et sted å ruse seg. Foto: Lars Barth-Heyerdahl, TV 2.

Influensa ganger 10.000

På veien passerer vi det gamle sprøyterommet. Bakgården der er et populært sted for å sette skudd.

– Se her, sprøyter og heroinrøykefolie. Men det ser ikke så verst ut. De må ha vært her og rydda opp, sier Arild Knutsen.

Han mener det burde vært egne søppelkasser her for sprøytespisser og annet farlig avfall. Men kommunen vil ikke sette det opp fordi det kan tolkes som en oppfordring til misbruk, sier Knutsen.

– De narkomane vil jo ikke søple til, de gjør det fordi de er desperate. De har valget mellom depresjon eller en influensa ganger 10.000, eller å føle seg som verdens største helt. Det er det heroin gjør med deg. Det er derfor stoffet har fått det navnet, sier Knutsen.

4000 sprøyter om dagen

Litt lenger borti gata ligger luka hvor kommunen deler ut sprøyter. Den sympatiske damen forteller at de deler ut 4000 sprøyter – hver eneste dag. Hun ønsker ikke at TV 2 bruker hennes navn eller bilde.

– Vi savner å kunne gi ut fullt brukerutstyr. Vi kan ikke dele ut kokekar og askorbinsyre. Det ville redusert faren for infeksjon for brukerne, sier hun.

Rett rundt hjørnet ligger sprøyterommet. Men der er det dårlig kapasitet, og de narkomane med dårlig råd avvises fordi det ikke akspeteres at de narkomane blander ut heroinen med knuste tabletter – en vanlig måte å øke effekten på.

Dermed setter de skuddet utendørs, skjult i et portrom eller bak en busk. Sprøytespisser og annet brukerutstyr blir liggende igjen.

– Når du har abstinenser, kan du ikke gå på kafé og komme tilbake til sprøyterommet når det er ledig. Det er som å måtte gå på do, bare tusen ganger verre, sier Arild Knutsen.

Gjerder ute misbrukerne

Langs hele ruta treffer vi narkomane som får utstyr av Arild. Han kjenner alle. En sier at Arild skulle hatt seg en på kjeften fordi han selv gikk på en sprekk nylig.

Vi krysser Hausmanns gate og beveger oss mot Akerselva. Utenfor et bygg er det satt opp gjerder for å hindre narkomane i å bruke smuget.

Ved Akerselvas bredd er det en sandvolleyballbane. Om Knutsen ser noen der, ber han dem om å sjekke nøye at det ikke ligger sprøytespisser i sanden. Emballasje for sprøytespisser ligger i nærmeste busk.

Et par hundre meter opp langs elva, under Eventyrbrua, ligger store mengder brukt brukerutstyr. Det er ingen her nå. Tre karer som delte en benk litt lenger nede forteller at politiet akkurat var innom.

Livredder

Men de som jobber med narkomane vet godt at dette er et populært sted for de narkomane. For en måned siden reddet Knutsens kollega Torstein Bjordal et liv her.

– Han kom over en kar som begynte å bli blå. Kompisen hans kunne ikke gjøre rede for seg. Torstein ga ham nesespray så han kviknet til, forteller Knutsen.

– Hva mener dere må gjøres for å få kontroll på rusmiljøet i Oslo?

– Vi må slutte å jage dem rundt og gi dem trygge rammer. Se på Portugal og Nederland, der kan narkomane ringe på en dør og så får de metadon. Funker ikke metadon, får de subutex. Funker ikke subutex, får de heroin. De har sprøyterom med plass til alle. Der har de mellom 10 og 25 overdosedødsfall i året, sier Knutsen.

Norge har 260.