KLUBBHUSET: Hells Angels får beholde klubbhuset. Her avbildet fra en politirazzia i februar 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KLUBBHUSET: Hells Angels får beholde klubbhuset. Her avbildet fra en politirazzia i februar 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hells Angels frikjent i lagmannsretten – får beholde klubbhuset på Alnabru

Boten Hells Angels fikk av tingretten blir satt kraftig ned, mens klubbhuset på Alnabru forblir deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette har Borgarting lagmannsrett bestemt mandag. Oslo tingrett dømte 24. april 2014 Hells Angels til å betale 750.000 kroner i bot, mens det velkjente klubbhuset på Alnabru øst i Oslo forble deres.

De ble dømt for å ha oppbevart store mengder ulovlige våpen i huset på Alnabru.

BESLAG: Dette er noen av våpnene som politiet hadde beslaglagt og som Hells Angels er dømt for å ha hatt ulovlig. Foto: Peter Talos / NTB scanpix
BESLAG: Dette er noen av våpnene som politiet hadde beslaglagt og som Hells Angels er dømt for å ha hatt ulovlig. Foto: Peter Talos / NTB scanpix

Saken ble anket til lagmannsretten, og i dag ble resultatet klart. Hells Angels (Hamcon) beholder klubbhuset, men blir ilagt en bot på 100.000 kroner.

– Det er svært positivt at også lagmannsretten mener Hells Angels-klubbhuset ikke kan inndras. De har – i likhet med tingretten – kommet frem til at klubben ikke er en kriminell klubb, og vi får nå håpe politiets klappjakt på dem avsluttes, sier advokat John Christian Elden til TV 2.

Han representerer aksjeselskapet Capitol Eiendom, som eier huset på Alnabru, og er stiftet av Hells Angels-medlemmer.

Både dem og foretaket som heter Hamcon (Hells Angels MC Oslo Norway) stod tiltalt i lagmannsretten.

Bot reduseres kraftig

Aktola ned påstand om at begge foretakene skulle ilegges en bot på en million kroner hver. I tillegg skulle huset inndras Capitol Eiendom. 

Om Hells Angels var skyldig i brudd på våpenloven var allerede avgjort av Oslo tingrett. Det var derfor bare straffeutmåling som kunne forandres når det gjaldt dette firmaet.

Flertallet i lagmannsretten bestemte at boten skulle reduseres fra 750.000 kroner slik tingretten fastsatte den, til 100.000 kroner.

Aktor hadde lagt ned påstand om en bot på en million kroner, men det blir altså «bare» en tidel av det.

Retten tror at boten vil hindre Hells Angels i å oppbevare våpen i klubbhuset i fremtiden.

– En bot vil kunne bidra til å forhindre at medlemmer av Hamcon i fremtiden vil oppbevare våpen i klubbhuset, står det i dommen. 

Begge firmaene er av HA-folk

Lagmannsretten skulle også ta stilling til om Capitol Eiendom var skyldig i at det ble funnet ulovlige våpen i klubbhuset, som de eier og leier ut til Hamcon.

Flertallet retten frifant Capitol Eiendom, og mente det ikke var nok bevis som knyttet de ulovlige våpnene direkte til firmaet. 

Til tross for at både Capitol Eiendom og Hamcon er opprettet av Hells Angels-folk, hadde flertallet i retten det vanskelig for å identifisere Capitol Eiendom AS og Hamcon med hverandre.

«Capitol Eiendom AS og Hamcon er formelt sett to selvstendige rettssubjekter, henholdsvis en forening og et aksjeselskap. De er opprettet på forskjellige tidspunkt og av forskjellige personer, selv om alle var fullverdige medlemmer av HA (Hells Angels, journ. anm)», lyder det av dommen.

Fant våpen glemt på do

Tiltalen gjelder to større våpenbeslag i 2010 og 2011 i Hells Angels' klubbhus. Politiet fant tilsammen 15 forskjellige våpen som ikke var registrert i våpenregisteret.

Våpnene ble funnet på helt eller delvis skjulte steder i huset, og alle var uregistrert og/eller ulovlig ervervet. 

Det ble funnet våpen på flere steder i huset, deriblant gjemt i et hulrom ved en do, inni en forsterker i en tv-benk og i et skjult rom i en kjeller.