Fotograf ble sjokkert vitne til barnas kamp: «Flukten gjennom et nåløye»

– Tenk å være fem år og ha med deg minner som dette, sier fotografen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotograf Bulent Kilic fra nyhetsbyrået AFP har den siste tiden vært på grensen mellom Syria og Tyrkia, hvor familier på flukt fra krigshandlinger forsøker å finne trygghet. 

I nærheten av den syriske byen Tal Abyad er det nå kamper mellom kurdiske styrker og IS-krigere. Dette jager enda flere tusen mot Tyrkia, som allerede huser 1,8 millioner syrere.

Det enorme antall flyktninger skaper problemer for nabolandet som nå har bestemt å stenge grensen for flyktningene. 13. juni eskalerte situasjonen ut av kontroll. En mengde mennesker forsøkte å komme over grensen ved Akcakale. 

Da AFP-teamet ankom så de tyrkiske soldater bruke vannkanoner for å jage bort de desparate menneskene. Samme kveld kom en gruppe IS-jihadister. De forlangte at syrerne skulle vende tilbake til Tal Abyad.

Neste dag strømmet plutselig tusenvis av mennesker mot grensen ved Akcakale. Kvinner og barn forsøkte å komme seg gjennom et lite hull i gjerde. Et sterkt symbol på det nåløyet de skal igjennom for å komme seg i sikkerhet.

– Nesten alle hadde med seg barn, forteller fotografen. AFP PHOTO / BULENT KILIC
– Nesten alle hadde med seg barn, forteller fotografen. AFP PHOTO / BULENT KILIC

– Alt skjedde på fem minutter. Det var som i en hollywoodfilm, skriver fotografen på bloggen sin. 

– Tykiske soldater skrek, men folk stormet fram. Syrere brukte verktøy for å klippe seg gjennom gjerdet. De dyttet hverandre gjennom. Nesten alle kvinner hadde barn med seg. Det var så mange barn. Kan du tenkte deg å være fem år gammel å ha med deg et minne som dette, skriver Kilic.

Tyrkia har tatt mot 1,8 millioner flyktninger, og har nå sperret grensen. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Tyrkia har tatt mot 1,8 millioner flyktninger, og har nå sperret grensen. AFP PHOTO / BULENT KILIC

Fotografen sier han har sett mange flyktninger. Men aldri en desperasjon dom dette. Tusenvis av mennesker som presser seg gjennom et lite hull. Han sier han ikke hadde tid til å snakke med dem, men at han så frykten i øyenene deres. 

Frykten er tydelig også på de sterke bildene hans. 

AFP PHOTO / BULENT KILIC
AFP PHOTO / BULENT KILIC