Simon (20) døde av overdose – sykehuset får flengende kritikk

Simon Langrind rømte under en gåtur mens han var tvangsinnlagt for rusbehandling. Dagen etter ble han funnet død av en overdose.

Norsk Pasientskadeerstatning slår fast at Sykehuset Østfold er ansvarlig for at 20-åringen døde, og har gitt medhold i oppreisning til Simons familie. 

Helseadvokat Edmund Asbøll mener dommen er et gjennombrudd når det gjelder konsekvenser av alvorlige feil som gjøres innenfor psykiatrien.

Truet med rømming og vold

Simon Langrind hadde flere år med tungt rusmisbruk bak seg da han ble tvangsinnlagt ved avdelingen for rusbehandling i Moss. 

Etter fire dager klarte han å rømme fra institusjonen.

ADVOKAT: Edmund Asbøll representerer familien i saken mot sykehuset. Foto: TV 2
ADVOKAT: Edmund Asbøll representerer familien i saken mot sykehuset. Foto: TV 2

– Min første reaksjon var «nå igjen, nå er han innlagt etter tvangsparagrafen, og de klarer ikke å passe på ham her heller», forteller mamma Anita Langrind til TV 2.

Simon hadde uttrykt sterk motvilje mot tvangsbehandlingen, og flere ganger truet med å rømme, skade seg selv og andre.

Stor rømningsfare
Simon fikk ikke lov til å være med på handletur om morgenen 21. februar i fjor. Rømningsfaren var for stor.

Men på ettermiddagen ble det gjort en grov feil.

– De nye som kom på jobb hadde ikke fått med seg at han ikke fikk være med ut. De tok ham med på en gåtur sammen med andre pasienter som ikke var innlagt på tvang, sier moren. 

– Den sjansen tok han med en gang. Personalet lot ham løpe siden de hadde flere andre pasienter de måtte passe på, legger hun til.

Presten sto på døra

Simon var 15 år da han røyket hasj første gang. Han slet med angst og uro, og fikk etter hvert tilgang til tyngre rusmidler.

Moren kjempet for Simons liv, og var ofte ute for å lete etter ham om kveldene og nettene.

Hun skulle ut og lete denne gangen også, men så ringte det på døra.

– Presten sto utenfor. Da skjønte jeg at Simon var død. 

20-åringen ble funnet død av en overdose heroin i en leilighet som ligger bare 100 meter unna institusjonen han var tvangsinnlagt ved.

Sykehuset ansvarlig

Fylkeslegen i Østfold har gransket overdosedødsfallet. Sykehuset får flengende kritikk i tilsynsrapporten.

I sakkyndig vurderingen står det følgende:

«Man anser at dødsfallet er en direkte konsekvens av at han rømte fra sykehuset og da fikk tilgang til rusmidler...dersom pasienten ikke hadde blitt tatt med ut på tur denne dagen, ville han mest sannsynlig (over 50 %) heller ikke ha dødd påfølgende dag».

- Historisk dom

Norsk Pasientskadeerstatning har tilkjent familien oppreisning for konsekvensene av at Simon klarte å rømme fra psykiatrien. 

– De er funnet ansvarlige for at han døde som en konsekvens av at de passet for dårlig på ham, sier advokat Edmund Asbøll, som representerer familien i denne saken.

Ifølge helseadvokaten er dette en historisk erstatning innenfor rettsystemet. 

– Tidligere har vi hatt en rekke avgjørelser der det er sagt at det er pasientens eget ansvar dersom han ruser seg og dør. Dette er et gjennombrudd når det gjelder konsekvenser av feil som gjøres vis a vis psykiatriske pasienter, mener han.

– Voldsom betydning for pårørende

Asbøll tror avgjørelsen medfører at flere pårørende får erstatning når skader skjer etter rutinesvikt i psykiatrien. 

– Det har en voldsom betydning for pårørende å få oppreisning på grunnlag av at det ikke var pasientens feil, men at det var systemet som sviktet. Det er mye lettere å leve videre når de får plassert ansvaret hos andre en den personen de har mistet.

De siste minnene 

Hjemme står rommet til Simon urørt. I en kiste på stua har moren lagt klærne han hadde på seg da han ble funnet død. 

– Når jeg åpner kisten kjenner jeg duften av ham og den siste energien hans. 

Den siste samtalen med sønnen har brent seg fast. 

SAVN: Mamma Anita håper historien om sønnen kan bidra til et styrket rustilbud. Foto: TV 2
SAVN: Mamma Anita håper historien om sønnen kan bidra til et styrket rustilbud. Foto: TV 2

– Jeg fortalte ham at jeg var glad i ham, og at jeg var så uendelig stolt av ham. 

Uforsvarlig helsehjelp

Fylkeslegen i Østfold har i sin tilsynsrapport konkludert med at helsehjelpen Simon fikk var uforsvarlig. De peker på følgende: 

«...sykehuset mangler rutiner for å vurdere behov for å begrense adgangen til å forlate institusjonen.»

– Kritikken tar vi absolutt til etterretning, og vi er faktisk enig i den. De vurderingene som ble gjort i forkant av at pasienten fikk forlate institusjonen var ikke tilstrekkelig dokumentert. Vi hadde heller ikke gode nok rutiner for utgang av tvangsinnlagte pasienter, sier administrerende direktør Irene Dahl Andersen ved Sykehuset i Østfold. 

Sykehuset har etablert nye rutiner for tvangsinnlagte etter hendelsen.

– Det er sterkt beklagelig at denne saken fikk det utfallet den gjorde, sier Dahl Andersen.

Desperat rop om hjelp

Simon var innlagt ved flere andre institusjoner gjennom årene. Familien mener rusbehandlingen sviktet lenge før 20-åringen ble tvangsinnlagt i Moss.

– De hjelpemidlene som finnes holder ikke mål. Rusmisbrukere blir plassert fra institusjon til institusjon. Rømninger skjer, og den ene etter den andre gir opp pasienten. Ingen får til noen ting, de hiver bare ballen videre, mener moren. 

Simon sa flere ganger til familien at han savnet et tilbud som ga ham motivasjon til å slutte med narkotika. 

– Behandlingen har vært sånn: De gir en syk person bruksanvisningen på det stedet de kommer til, så må de forholde seg til den. Uten å kunne påvirke noe selv, mener storebroren Varg Torden Saastad. 

Håper på et styrket rustilbud

Mormor Anny Kirsten Åkredalen Langrind har sett barnebarnet bli stadig mer fanget av rusen. 

– Gutten var syk. Han trengte masse hjelp, omsorg og forståelse. Dessverre har ikke verken jeg eller mamma klart å strekke til så langt. Det var jo derfor vi så inderlig ba om hjelp, forteller hun. 

Familien håper historien til Simon gir helsevesenet lærdom, og at rusmisbrukere får et bedre tilbud enn det de mener gutten deres fikk. 

– Jeg håper så inderlig at ingen kommer i en sånn situasjon igjen. Jeg håper systemet ser dem og gjør noe før det er for sent, sier mormoren. 

– For til syvende og sist, så er det døden som er det siste punktet når man ikke får den riktige hjelpen, avslutter moren.