REDDER HUNDER: Dette bildet ble tatt lørdag og viser hvordan dyrevennen Yang Xiaoyun går rundt på markedet under hundefestivalen i Yulin og kjøper dyr som egentlig skal slaktes. Foto: AFP
REDDER HUNDER: Dette bildet ble tatt lørdag og viser hvordan dyrevennen Yang Xiaoyun går rundt på markedet under hundefestivalen i Yulin og kjøper dyr som egentlig skal slaktes. Foto: AFP

Yang (65) har reddet over 100 hunder fra å bli slaktet

Dyrevennen Yang Xiaoyun bruker pensjonen sin på å ta seg av hunder som egentlig skulle bli festival-mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens alle andre sitter stille og kritiserer hundespisefestivalen i Yulin via Twitter, finnes det et supermenneske som redder tusenvis av hunder, skriver India Times.

TAS HÅND OM:  Yang etter å ha reddet en hund under fjorårets festival. Foto: AFP
TAS HÅND OM:  Yang etter å ha reddet en hund under fjorårets festival. Foto: AFP

Yang Xiaoyun (65) har reist 2659 kilometer for å hjelpe dyrene som etter planen skal slaktes denne helgen. Hun kjøper dem fra slakterne, og tar dem med seg hjem.

Festivalen gikk av stabelen denne helgen.

Bruker pensjonen 

Så langt i år har hun betalt over 1000 dollar, omlag 8000 norske kroner, for å redde over 100 hunder, melder nyhetsbyrået AFP. Hun planlegger å gi dem et nytt hjem til dem i sin hjemby Tianjin.

En rekke bilder fra både årets og fjorårets festival viser den 65 år gamle kvinnen som går rundt mellom hundeburene under festivalen.

Xiaoyun er tidligere lærer, skriver India Times. Pensjonen sin har hun brukt på å forvandle huset sitt til et dyrepensjonat, og har vært omtalt i en rekke internasjonale medier.

Millioner har skrevet under

Dyrevernorganisasjoner anslår at rundt 10.000 hunder blir slaktes for anledningen, men understreker at det kan dreie seg om langt flere. Skikken går ut på å spise hunde- og kattekjøtt, men spesielt metoden for hvordan dyrene drept vekker sinne og avsky både i Kina og ellers i verden.

BETALER: Yang Xiaoyun kjøper hunder på markedet i Yulin lørdag. Foto: AFP
BETALER: Yang Xiaoyun kjøper hunder på markedet i Yulin lørdag. Foto: AFP

Noen av disse hundene ble bortført fra eierne sine, mens andre ble plukket opp fra gatene. Noen er også avlet opp kun for slakting.

Slakteprosessene varierer, men ofte legges flere hunder i en balje med kokende vann til de dør – noe som får dyrevernsaktivister fra hele verden til å slå alarm.

Engasjerte kjendiser

Over tre og en halv million mennesker har undertegnet en underskriftskampanje for å stanse festivalen, og både norske og internasjonale kjendiser raser på sosiale medier.

Komiker Ricky Gervais, popstjernen Leona Lewis, skuespiller Ian Somerhalder og modell Gisele Bündchen er blant dem som oppfordrer folk til å protestere.

Her på hjemmebane har blant andre Jenny Skavlan og «Fotballfrue» Caroline Berg Eriksen engasjert seg.

– Jeg har et enormt hjerte for hunder. Familien min har alltid hatt hunder som en del av familien og når jeg ser bilder fra denne festivalen blir jeg sint og kvalm, sa Skavlan til TV 2 tidligere denne uken.

– Må boikottes

Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH ber turister boikotte festivalen, og alle andre kulturarrangementer hvor dyr plages.

– Yulin Dog Meat Festival har fått stor oppmerksomhet verden over – nettopp fordi hunder er dyr som svært mange mennesker har god kunnskap om: Vi forstår når de uttrykker smerte og redsel. Det å være i denne type inferno av vold, usikkerhet og redsel som disse hundene nå befinner seg i, er noe av det aller verste enhver følende skapning kan oppleve. Heldigvis vil nok de fleste turister av seg selv boikotte et arrangement som dette, uttaler veterinær Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding.

De mener imidlertid reisende er med på å opprettholde organisert dyreplageri i andre sammenhenger, som Pamplona-festivalen i Spania hvor okser plages og ender i tyrefektingsarenaen. De oppfordrer heller turister til å ta avstand.