Pensjonisten Brede har dannet aksjonsgruppe mot brunsnegler

Brede Holst mener det ikke blir gjort nok for å hindre spredningen av brunsnegler i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planteimportører i Norge får nå plikt til å hindre spredning av brunsnegler.

Et slikt forbud er ikke godt nok, mener Brede Holst. Han har derfor startet en egen dugnadsgruppe mot brunsneglen.

Ønsker å bli kvitt brunsneglene

– Det er en bølge med brunsnegler på vei og vi ønsker å få den ned på et lavt nivå, sier Brede Holst.

Han har foreløpig fått ha hagen sin i fred, men av frykt for slimete besøk har han tatt initiativ til en dugnadsaksjon mot brunsnegler.

Responsen fra naboene på Konnerud i Drammen var enorm. Den 3. juni gikk 1500 av beboerne ut i hager, grøntområder og skogkanter og la til sammen ut ti tonn åte med gift i.

Enormt engasjement

– Mange her på Konnerud har vært veldig plaget av brunsneglene. De som har vært verst utsatt kunne nesten ikke være i hagene sine, sier Holst til TV 2.

Brunsneglen hører ikke hjemme i Norge og ble første gang observert i Norge på slutten av 1980-tallet. Den kom hit med innførsel av blomster og jord fra Spania og Portugal.

Også regjeringen har merket seg den plagsomme brunsneglen. For å hindre ytterligere spredning av brunsnegle og andre fremmede arter i Norge, innfører de nye krav til importører av planter.

– Fra neste år må alle planteimportører undersøke om lasten inneholder blindpassasjerer som for eksempel biller og snegler. Dersom de oppdager fremmede arter har de plikt til å hindre spredning, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Har hjemmelaget utstyr

Med eget hjemmelaget utstyr følger Brede Holst nøye med på resultatene av dugnadsaksjonen. Han synes regjeringens nye krav er bra, men ikke godt nok.

– De kan for eksempel støtte ulike dugnadsaksjoner folk driver med. Det må felles innsats til, dersom vi skal bekjempe brunsneglene, sier han.

Se video øverst i saken.