Det finnes klare begrensinger
for bruk av utenlandsk registrert bil om man bor i Norge. Det kan koste
titusenvis av kroner om man blir stoppet. Illustrasjonsbilde.
Det finnes klare begrensinger for bruk av utenlandsk registrert bil om man bor i Norge. Det kan koste titusenvis av kroner om man blir stoppet. Illustrasjonsbilde.

Kjørte svenskregistrert bil i Norge – det kan bli veldig dyrt

Ble stoppet fordi han vinglet så mye. 

Mannen ble lørdag stanset på riksvei 22 ved Fetsund i sin svenskregistrerte bil.

– Dette er en opprinnelig svensk mann som nå er blitt norsk statsborger. Han kjørte en svenskregistrert bil som han eier, og Tollvesenet kommer nå til å opprette en sak mot mannen, sier operasjonsleder Arild Bråten i Romerike politidistrikt.

Bilavgiftene i Norge er vesentlig høyere enn i Sverige. Det gjør at mannens bilhold dermed er mye billigere enn for nordmenn flest.

Problemet er bare at det norske regelverket setter klare begrensninger for bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge. Det skriver rb.no

Kan koste titusener

Mange kjører derfor utenlandske biler ulovlig, og det er altså det politiet og Tollvesenet mener er tilfellet i denne saken.

Det er nemlig slik – i hovedsak – at du ikke kan bruke et utenlandsregistrert kjøretøy i Norge dersom du har fast bosted her til lands.

Altså måtte den tidligere svensken fortsatt vært svensk og fortsatt bodd i Sverige om han skulle brukt bilen i Norge.

I verste fall kan kjøringen hans koste titusener av kroner.

– Jeg tør ikke komme med et beløp til deg nå. Dette er Tollvesenets sak, sier Bråten.

Flere problemer

Problemene stopper imidlertid ikke der for den tidligere svensken.

– Årsaken til at han ble stanset, er at han vinglet veldig. Han var ikke ruset, men vi mener bilen var i så dårlig teknisk stand at den ikke kan være ute på norske veier. Han vinglet på grunn av bilens forfatning, sier operasjonslederen.

P.S. Det finnes unntak

Det finnes en rekke unntak fra regelen som tillater bruk av utenlandsregistrert bil i Norge, skriver klikk.no i en tidligere sak.

For eksempel er det greit for en svensk student i Norge å bruke en svenskregistrert bil hvis hun pendler daglig Sverige-Norge. Men ikke hvis de bare reiser hjem i helgene.

Og du kan bruke svenskregistrert bil i Norge hvis du er norsk og studerer eller har fast arbeid i Sverige, og ikke er innmeldt i vårt Folkeregister. Men det gjelder ikke hvis du er gift eller har barn under 18 år i Norge.

Bor du med ektefelle og barn i utlandet er det også greit med utenlandsregistrert bil i Norge. Men bare hvis du besøker familien "jevnlig".

Flere bil og motorsaker fra rb.no finner du her: 

Les også:Tøff nykommer kan være et smart kjøp