SMILE-SWIFT ELLER MÅPE-SWIFT?:  Bildet du så på først kan si noe om din psykiske helse, mener forskere på Binghamton University. Foto: Scanpix
SMILE-SWIFT ELLER MÅPE-SWIFT?:  Bildet du så på først kan si noe om din psykiske helse, mener forskere på Binghamton University. Foto: Scanpix

Hvilket bilde så du på først? Svaret kan avsløre psyken din

Ny forskning viser hva en enkel bildetest kan fortelle om den psykiske helsen din. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Var det Taylor Swifts (25) lure smil som først fanget oppmerksomheten din, eller var det popstjernens alvorlige ansikt?

Svaret kan avsløre om du står i fare for å utvikle depresjoner, skriver Science Daily.

Ifølge forskere ved Binghamton University i New York, har det du først legger merke til rundt deg noe å si for psyken din og om du står i fare for å utvilke depresjoner.

I forskningsrapporten «Selective Attention Toward Angry Faces and Risk for Major Depressive Disorder in Women: Converging Evidence From Retrospective and Prospective Analyses» kan man lese at de som har en høyere risiko for å utvikle depresjoner, først legger merke til alvorlige og sinte ansikter. 

De som ikke står i fare, legger først merke til glade ansikter. 

Rapporten er publisert i psykologifagbladet Clinical Psychological Science.

STUDIELEDER: Psykologiprofessor Brandon Gibb ved Binghamton University. Foto: Binghamton University
STUDIELEDER: Psykologiprofessor Brandon Gibb ved Binghamton University. Foto: Binghamton University

Slik fant de svaret

160 kvinner har deltatt i studien, som har pågått over to år. 60 av kvinnene har tidligere vært diagnostisert med depresjon, mens de resterende ikke har det.

Kvinnene ble vist to og to bilder – ett bilde med et vennlig ansikt, og ett bilde med et alvorlig, sint eller nøytralt ansikt. 

Ved hjelp av eye-tracking, altså blikksporing, og tidtakning fant ut forskerne ut at at kvinnene som tidligere har vært deprimerte viet mest oppmerksomhet til de alvorlige og sinte ansiktene.

Kvinnene uten depresjonshistorikk la først merke til de glade ansiktene. 

Bak studien står blant annet psykologiprofessor Brandon Gibb ved Mood Disorders Institute og Center for Affective Science på universitetet.

– Hvis oppmerksomheten din blir dratt mot mennesker som virker sinte på deg eller kritiske til deg, står du i fare for å bli deprimert, sier han. 

Og:

– Jeg synes at det mest interessante er at vi fulgte disse kvinnene i to år, og kvinnene som viet oppmerksomheten sin til de sinte ansiktene har høyest risiko for å bli deprimerte igjen, og de blir deprimerte på kortest tid.

Bedre innsikt i psyken

Psykologistudent Mary Wood har skrevet forskningsrapporten, og sier at hun og forskerteamet håper at resultatene kan føre til bedre forebyggende behandling for mennesker som står i fare for å utvikle depresjon. 

– Det er et viktig steg for å kunne utvikle en behandlingstype for mennesker som står i fare for å bli deprimerte, og for de som allerede er deprimerte, sier hun.