SUKSESSFULL: YouTube-stjerne «PelleK» erobrer ikke bare videotjenesten. Han har sikret seg rollen i en ny Hollywood-film, i tillegg til at han skal erobre norske TV-skjermer i Skal vi danse. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2
SUKSESSFULL: YouTube-stjerne «PelleK» erobrer ikke bare videotjenesten. Han har sikret seg rollen i en ny Hollywood-film, i tillegg til at han skal erobre norske TV-skjermer i Skal vi danse. Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2

Per Fredrik (28) solgte vaskemaskiner. Nå lever han YouTube-drømmen

Kombinerer videosuksess med Hollywood-hovedrolle og Skal vi danse-deltakelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Fredrik Åsly solgte en gang vaskemaskiner. Men det var før han ble den nordmannen med størst tilhengerskare på YouTube.

Under aliaset «PelleK» har 28-åringen samlet 850.000 faste abonnenter, i tillegg til å generere åtte-ni millioner videovisninger hver eneste måned. 

Åsly har også sikret seg hovedrollen i en ny Hollywood-film der casten blant andre inkluderer Gerard Depardieu og Bruce Payne.

Som det ikke var nok, ble artisten også lansert som en av tolv deltakere i årets nye sesong av Skal vi danse

– Jeg takket ja fordi jeg ikke kan danse! Og fordi jeg har lyst til det, ler han når TV 2 tar en prat med ham mandag ettermiddag. 

Kameravant

Steget fra You-Tube og film til TV blir ikke alt for stor for sangeren, som er kjent for sin fantastiske stemme, som strekker seg over fire oktaver. 

– Jeg er jo veldig vant til kameraer og regi og sånne ting. Her har jeg ikke regien selv, og det er litt annerledes. Men det er jeg vant til med film og har vært med på litt TV-ting. Så nå får jeg underkaste meg litt det folk ønsker og så får jeg bare gjøre så godt jeg kan!

Fra vaskemaskinselger til YouTube-suksess

Åsly brenner for musikk. Han blander ulike sjangre og en sterk, operapreget vokal med åpenbar suksess hos folket. 

– Siden jeg var ung har jeg følt at dette var det viktigste for meg.  Og så begynte jeg jo bare å prøve å legge ut videoer mens jeg hadde det gøy, men så gikk det bedre og bedre og til slutt kunne jeg slutte på jobben og holde på med YouTube fulltid, smiler 28-åringen. 

Han beskriver suksessen som «et eventyr». Eventyret er milevis unna den tidligere jobben, som altså handlet om hvitevarer.

– I gamle dager solgte jeg vaskemaskiner på hverdagene. Og så jobbet med logistikk for et firma, samtidig som jeg sang på kvelden. Og hvis jeg fikk sjanser til å ta en turné eller synge for noen band i utlandet, gjorde jeg alltid det for å få litt ekstra penger. Men ganske kort tid etter at jeg begynte å gjøre YouTube på fulltid, gikk det så fint av seg selv at jeg kunne begynne å gjøre det jeg ville. Jeg trenger ikke lenger å gjøre tingene jeg ikke alltid syntes var så stas, men som betalte meg. Så nå gjør jeg alt jeg vil. Det jeg har lyst til å gjøre. Og det er drømmen min!

Blir gjenkjent i hele verden

Som følge av YouTube-suksessen, spiller «PelleK» konserter over hele verden. Han innrømmer at oppmerksomheten merkes godt. 

– Det er som regel noen som snakker med meg når jeg går i butikken. Men jeg tror første gangen jeg virkelig merket det, var da jeg var på turné. Da hadde jeg vært i USA og kom til Europa og så merket jeg at i alle land i alle små kriker og kroker, at folk visste hvem jeg var. Da skjønte jeg at disse tallene ikke bare var tall, men ordentlige mennesker som virkelig bryr seg. Og det var stort! 

Åsly forteller at han setter stor pris på fansen, og mener det kun har vært positivt med oppmerksomhet.

– Det er bare et testament på at det jeg gjør er noe vits. Det er ikke noen vits i å lage en video hvis ingen ser på og når jeg ser at folk blir berørt av det og tatoverer navnet mitt på seg, så er det klart at det betyr mye.

– Så folk har faktisk tatovert navnet ditt på seg?

– Da jeg ga ut forrige album var det to stykker som tatoverte navnet mitt på seg. Når folk virkelig viser at det betyr mer for dem enn at det bare er underholdning ... Da føler jeg at OK, dette er stort og det er verdt det.

Drømmer om å bli en av verdens største

Norgesdominans på YouTube var lenge et mål for videostjernen. Etter at det ble nådd, har han måttet utvide ambisjoenen. 

–  Nå er det lenge siden jeg passerte den grensa og nå har målet mitt blitt å bli en av verdens største! Når jeg etter hvert runder en million, så begynner det å bli mulig også. Jeg er veldig, veldig takknemlig. Jeg synes alle som følger med er veldig kule. Det er egentlig helt drøyt at så mange følger med! 

Til tross for at fanskaren inkluderer hundretusener av mennesker, mener stjernen selv at han har få problemer med å holde beina plantet på jorda. 

– Jeg er meg selv uansett. Hva skal jeg si? Dette forandrer ikke hvem jeg er. Når folk kommer bort og gir meg komplimenter eller vil ha autografen, så er jeg jo bare et vanlig menneske. Jeg er bare veldig heldig som har en jobb som faktisk er annerledes. 

– Vanskelig å kombinere kjæreste med jobben

«PelleK» står som regel opp klokken seks hver morgen. Så jobber han til åtte-ni om kvelden. Denne mandagen måtte han for eksempel stå opp tre for å kjøre fra hjemmet i Sandefjord og til Skal vi danse-lansering i Oslo. Den hardtarbeidende 28-åringen røper at arbeidstidene gir lite rom for kjærlighet. 

– Jeg er singel. Jeg var i et forhold veldig lenge, og så ble det slutt for noen måneder siden. Det var vanskelig å samkjøre forholdet, spesielt med all reisingen min og innspilling av film og alt. Det er litt vanskelig å kombinere kjæreste med denne jobben. Kjærlighetsmessige ting krever forståelse fra den personene jeg er sammen med.

Landet hovedrolle

Det blir sannsynligvis lite tid til kjærlighetspleiing framover også. Åsly er nemlig fortsatt i gang med innspillingen av Hollywood-filmen, som kommer på kino neste år. Tre måneder er allerede gått, nå er det én igjen. 

– Jeg reiser til Italia om noen uker for å spille den siste delen, sier multitalentet. 

Han forteller at det var sjefen for spesialeffektene som er grunnen til at han ble tilbudt rollen i fantasy-action-trilogien. Han er nemlig en av YouTube-følgerne til «PelleK». 

– De lette etter noen som kunne synge på samme måte som meg. Etter hvert begynte de å tenke at de skulle spørre meg. De hadde sett hundrevis av videoer med meg, og vi hadde noen Skype-møter. Jeg tenkte at jeg er jo egentlig ikke noen skuespiller, men jeg får dra ned og prøve, og så fikk jeg rollen! 

Fikk appelsinsjokk på audition i Italia

Men før rollen var helt i boks, ble YouTube-fenomenet fløyet ned til Italia for en audition. Det var en blandet opplevelse, mye på grunn av en noe spesiell allergi.  

– Det var en fantastisk opplevelse! Jeg har en tendens til å ikke bli noe stressa, jeg bare slapper av, egentlig. Jeg så på det som en ferie. Men det som var litt spesielt, var at  jeg fikk appelsiner klint utover hele trynet i scenen vi spilte. Og jeg er allergisk mot appelsiner, men jeg turte ikke si det! Så jeg var livredd etterpå, ler han. 

– Sist gang jeg spiste appelsin, våknet jeg på sykehuset med sprøyter overalt. Men nå ville jeg ikke være diva og si «ikke noen appelsiner her!» og jeg tenkte bare «kjør på! Dør jeg, så dør jeg!». Men det gikk heldigvis bra, selv om jeg slet med å puste etterpå, fortsetter 28-åringen. 

Hollywood-filmen vil trolig føre til at den internasjonale tilhengerskaren til nordmannen vokser seg betraktelig større. 

Han har ingen planer om å la dét gå til hodet. 

– Jeg kommer til å håndtere det på samme måte som jeg gjør det nå. Det gjør meg ikke til en annerledes person. Jeg er bare heldig som får lov å gjøre ting som er stort og spektakulært! Jeg er ikke noe annerledes enn den vanlig mannen i gata uansett. Det forandrer seg ikke. Hvis det blir veldig sånn at alle skal ha kontakt med meg, kan det hende at jeg blir litt mer tilbaketrukken sosialt, kanskje. Men det gjør ikke noe. Og jeg synes det bare er hyggelig at folk tar kontakt med meg, det er bare en kompliment. Man blir anerkjent for det man gjør og det er bare positivt. 

Se Per Fredrik Åsly i Skal vi danse høsten 2015 på TV 2.