Obama kjente det ene offeret i kirkemassakren

Barack Obama er rystet og sjokkert over kirkemassakren i Charleston. Presidenten kjente selv pastoren i kirken, som er ett av ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– South Carolina er et hellig sted i USAs historie, sa en tydelig preget Obama da han holdt en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag.

Kort tid før ble den 21 år gamle mistenkte gjerningsmannen, Dylann Storm Roof, pågrepet og siktet for drap på ni personer.

Obama kunne blant annet fortelle at han og kona Michelle personlig kjente ett av ofrene, pastor Clementa Pinckney i Emanuel African Methodist Episcopal Church, der massakren skjedde onsdag kveld.

APARTHEID-SYMBOLER: Dylann Roof har her på seg en jakke med flagg fra apartheidtiden i Sør-Afrika og Zimbabve. Foto: Facebook via politiet
APARTHEID-SYMBOLER: Dylann Roof har her på seg en jakke med flagg fra apartheidtiden i Sør-Afrika og Zimbabve. Foto: Facebook via politiet

Obama etterlyste en holdningendring i USA for å få gjort noe med det store omfanget av våpenrelatert vold i landet.

– Jeg har holdt denne talen altfor mange ganger. Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen.

– Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama som lenge har kjempet for å stramme inn de liberale våpenlovene i landet.

Se hele talen øverst i saken.

Guvernører møtes til en stille stund utenfor Kongressen i Washington D.C.  Mark Wilson/Getty Images/AFP
Guvernører møtes til en stille stund utenfor Kongressen i Washington D.C.  Mark Wilson/Getty Images/AFP

Det var sent onsdag kveld amerikansk tid at Roof, angiveglig tok seg inn i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina og skjøt og drepte ni personer.

Blant de drepte er pastoren som Obama kjente, Clementa Pinckney (41).

Seks av de drepte er kvinner, tre menn. Åtte personer ble skutt og drept inne i kirken, mens én døde på sykehus. Ytterligere én person ble såret og er på sykehus. To andre som var til stede, overlevde angrepet.

En av de overlevende har fortalt at gjerningsmannen satt sammen med kirkegjengerne i rundt en time før skytingen startet. Han skal sagt «Jeg må gjøre det. Dere voldtar våre kvinner og tar over landet. Dere må bort» i det han begynte å skyte.

Etterforskerne mener drapene var rasistisk motivert.

Roof ble pågrepet under en trafikkontroll i nabodelstaten North Caroline etter å ha vært på flukt hele torsdag. Han skal ha vært bevæpnet, men samarbeidet med politiet da han ble pågrepet. 

(NTB/TV 2)