KVALM: Via Instagram ber Jenny Skavlan om at folk signerer underskriftskampanjen for å stanse den grufulle festivalen i Kina, hvor tusenvis av hunder blir drept. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella Pictures / Skjermdump
KVALM: Via Instagram ber Jenny Skavlan om at folk signerer underskriftskampanjen for å stanse den grufulle festivalen i Kina, hvor tusenvis av hunder blir drept. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella Pictures / Skjermdump

Jenny Skavlan vil stanse grufull hundefestival:
– Jeg blir sint og kvalm

Dyrevernere og kjendiser deltar i en internasjonal kampanje for å forhindre at 10.000 hunder blir torturert og spist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innbyggerne i den kinesiske byen Yulin er i full gang med forberedelsene til den årlige festivalen hvor de feirer sommersolverv. Festivalen holdes søndag 21. juni, og feires ved å spise hunde- og kattekjøtt og drikke en spesiell sprit blandet med juice av frukten litchie.

Dyrevernorganisasjoner anslår at rundt 10.000 hunder blir drept for anledningen, men understreker at det kan dreie seg om langt flere.

Noen av disse hundene ble bortført fra eierne sine, mens andre ble plukket opp fra gatene. Noen er også avlet opp kun for slakting.

Slakteprosessene varierer, men ofte legges flere hunder i en balje med kokende vann til de dør – noe som får dyrevernsaktivister fra hele verden til å slå alarm.

– Sint og kvalm

Nærmere en million mennesker har i skrivende stund signert en underskriftskampanje for å få festivalen stanset, og én av dem som ber folk engasjere seg er programleder og moteikon Jenny Skavlan.

«Jeg blir så kvalm inn til beina av dette opplegget. Det er en stor, verdensomspennende underskriftskampanje på gang i håp om å få myndighetene til å stoppe festivalen. Skriv under du også! », ber hun på sin Instagram-konto.

– Jeg har et enormt hjerte for hunder. Familien min har alltid hatt hunder som en del av familien og når jeg ser bilder fra denne festivalen blir jeg sint og kvalm, utdyper Skavlan overfor TV 2.

– Festivalen har fått mye negativ oppmerksomhet verden over. Så det er bare å skrive under og håpe at myndighetene ikke har noe valg, og forbyr festivalen.

Ingen lov

Festivalen slik den foregår i dag startet en gang på 1990-tallet, men tross den massive kritikken har ikke Kina en lov som straffer dyremishandling.

Det foreligger et lovforslag, men foreløpig har ikke det kinesiske parlamentet signert.

I tillegg til underskriftskampanjen bruker nå demonstranter fra hele verden emneknaggen #stopyulin2015 for å sette lys på den brutale feiringen.

Deler bilder på Twitter

På Twitter deler folk blant annet bilder av seg selv sammen med sine egne hunder. De deler også bilder som viser hvordan hundene i Kina fanges før festivalen. De oppfordrer andre til å gjøre det samme, i håp om å få slutt på festivalen i fremtiden.

Den britiske komikeren Ricky Gervais, kjent blant annet fra «The Office» og «An Idiot Abroad», er blant de som har kastet seg på Twitter-diskusjonen.

– Hvis du blir trist av bilder av dyr som har det vondt, bør du ikke klage på at bildene er for brutale, men at handlingene er det. Du bør gjøre det du kan for å få slutt på det. La oss bevise at vi kan endre det, skriver Gervais.

Myndighetene i Yulin har tidligere uttalt at de tar avstand fra festivalen, og vil ikke forbindes med den. Festivalen er likevel fullt lovlig enn så lenge.