Hegerberg-dobbel nok for tamt Norge

- Vi gjorde det vanskelig for oss selv i dag, sier Lyon-proffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elfenbenskysten-Norge 1-3

MONCTON/OSLO (TV 2 Sporten): Norge vant som ventet den siste gruppespillkampen mot Elfenbenskysten mandag kveld.

«Som ventet» fordi ivorianerne hadde tapt sine to første kamper og stod med lite flatterende 2-13 i målforskjell.

- Gjorde det vanskelig for oss selv
De norske damene var imidlertid ikke så overlegne som mange trodde de skulle være på forhånd, men tok til slutt en komfortabel 3-1-seier mot afrikanerne etter to nettkjenninger av Ada Hegerberg og én av Solveig Gulbrandsen.

- Vi fikk aldri satt rytmen i dag. Og da var vi ikke gode nok i pasningsspillet. Vi lot dem komme mer og mer inn i kampen, og da gjore de det vanskelig for oss i alt av dueller. Vi gjorde det vanskelig for oss selv med ikke å være på tå fra start, og det er noe vi må jobbe med, sier tomålsscorer Hegerberg.

Til tross for å være middelmådig tilfreds med sin egen og lagets innsats, er Lyon-proffen glad for å ha puttet sitt andre og tredje mål for mesterskapet.

- Det er kjempedeilig. Jeg får to gode fremspill, og det er alltid godt å score i et VM. Så den følelsen tar jeg med meg videre, sier hun.

Også landslagssjef Even Pellerud innrømmer at laget hans var langt fra det nivået de bør være på i et VM-sluttspill.

- Dette var en kamp der vi kunne trene på det å føre spillet. Det har vi tradisjonelt sett ikke vært veldig gode til i Norge. Jeg synes ikke vi stryker på det i dag, men vi har mye å lære der, sier han.

God Gulbrandsen
Solveig Gulbrandsen var en av de positive på banen. I tillegg til å sette inn det tredje målet spilte hun også fri Ada Hegerberg i forkant av den andre scoringen. Hun er likevel enig i at nivået må noen hakk opp før en åttedelsfinale.

- Jeg føler vi har mer å gå på. Vi får ikke flyten i dag. Vi var ikke gode når vi hadde ballen, og vi burde nok prestert bedre. Men det er en annen type motstand. De var fysiske og tøffe, og vi får matchet oss på noen ting som er viktig å ta med seg videre, sier hun.

Etter endt gruppespill er fasiten to seire, én uavgjort og syv poeng. Avansementet fra gruppen var allerede i boks før kampstart. Nå venter åttedelsfinalene.

Perfekt start
Helt som forventet gjorde Pellerud flere forandringer fra forrige kamp. Fire for å være presis.

Elise Thorsnes, nevnte Gulbrandsen, Emilie Haavi og Lisa-Marie Karlseng Utland kom inn - sistnevnte til sin VM-debut. Ut gikk Maren Mjelde, Ingrid Moe Wold, Gry Tofte Ims og Isabell Herlovsen.

To av de nye fikk en avgjørende rolle med en gang.

Haavi header en høy ball fra Gulbrandsen gjennom til Hegerberg etter bare fem minutter, og fra kloss hold plasserte Lyon-spilleren ballen mellom nærmeste stang og en noe passiv ivoriansk målvakt.

Fem minutter spilt, 1-0 til Norge, perfekt start.

Kjempebommen til Hegerberg
Fortsettelsen ble imidlertid tyngre enn de fleste hadde sett for seg mot gruppejumboen.

Hegerberg var ikke langt fra å doble ledelsen bare åtte minutter senere, da Elfenbenskystens sisteskanse, Cynthia Djohore, fikk avverget med hodet, men tempoet og kvaliteten dalte utover i omgangen. 

Både Haavi og Hegerberg burde likevel ha doblet Norges ledelse da Djohore nok en gang rotet etter 27 minutter, og Hegerberg fikk ti minutter senere en gigantisk mulighet.

Kristine Minde spilte 19-åringen gjennom foran et helt tomt bur, men Hegerberg klarte ikke å stokket bena og måtte se en smått enorm mulighet renne ut i ingenting.

Lite stemte for Norge i de første 45, og det kunne fort stått 1-1 like etter hvilen om det ikke hadde vært for en solid Ingrid Hjelmseth i Norge-buret.

To mål på fire minutter
Men like etter timen kom det befriende 2-0-målet. Og like etter det igjen kom 3-0-målet.

Først ekspederer Hegerberg en småpen stikker fra Lene Mykjåland i mål, før et frispark fra samme Mykjåland til slutt ender opp hos Gulbrandsen. Fra kloss hold stanger hun enkelt inn 3-0.

«Game over» - trodde de fleste.

Men bare tre minutter senere bestemte Ange N'Guessan seg for å smelle til fra 25 meter. Det skulle vise seg å være en god vurdering. Skuddet gikk som det berømte prosjektilet, vakkert som bare det, opp i nærmeste kryss, og vips fikk ivorianerne litt håp igjen.

Det håpet ga seg, heldigvis for Norge, ikke utslag i flere mål, og de norske damene hadde flere muligheter til å øke til 4-1.

3-1 stod seg likevel kampen ut. Nå venter åttedelsfinalene.

Hvem som blir Norges motstander avgjøres onsdag. Da møtes Frankrike og Mexico i den canadiske hovedstaden Ottawa, mens Colombia og England spilles i Montreal.