«En skandale!» Knallhard kritikk etter TV 2-avsløring om grov underbetaling

De 30 bulgarske elektroarbeiderne ble grovt underbetalt, og saken blir nå betegnet som en skandale. – Slik skal vi ikke ha det, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte søndag historien om de drøyt 30 bulgarske elektroarbeiderne som ble grovt underbetalt i forbindelse med bygging av en ny barne- og ungdomsklinikk for Helse Bergen.

Det ble brukt falske kontrakter og lønnsslipper i forbindelse med elektrikerarbeidet på dette statlige sykehusbygget som er et milliardprosjekt.

Nå åpner Arbeidstilsynet sak. 

– Denne saken er av en slik karakter at vi valgte å reagere umiddelbart. Det sier noe om hvordan vi vurderte sakens alvorlighetsgrad, sier regiondirektør Borghild Rekve i Arbeidstilsynet.

Arbeider: – Ikke fine arbeidsforhold

Det bulgarske firmaet Enemona inngikk i 2011 et kontraktssamarbeid med Helse Bergen i forbindelse med byggingen av den nye klinikken. Enenona vant anbudsrunden med et tilbud på 34 millioner kroner – hele 18 millioner under det nest billigste anbudet.

– Det er et fint og moderne bygg. Men arbeidsforholdene er ikke så fine og moderne, sier en bulgarsk arbeider til TV 2.

avdelingsleder Geir Egil Pedersen i Prosjekt Bygg i Helse Bergen.
avdelingsleder Geir Egil Pedersen i Prosjekt Bygg i Helse Bergen.

Arbeiderne fikk kun 12.000 kroner i månedslønn. De ble egentlig lovet 51.000 kroner.

– En skandale!

Etter avsløringene fra TV 2 har ikke reaksjonene lagt vente på seg. 

– Det som er avdekket gjennom TV 2s reportasje er totalt uakseptable forhold i norsk arbeidsliv. Slike forhold skal vi ikke ha, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

regiondirektør Borghild Rekve i Arbeidstilsynet.
regiondirektør Borghild Rekve i Arbeidstilsynet.

El- og IT-leder Jan O. Andersen mener dette er en skandale.

– Det vi ser nå er rett og slett en skandale. Det er på mange måter en varslet skandale. Vi advarte mot dette da kontraktene blie tildelt for noen år siden, sier Andersen. 

Også LO-leder Gerd Kristiansen blir sint.

– Det går ikke an at det offentlige gang etter gang skal bli tatt med buksene nede, sier hun.

Hadde ingen grunn til mistanke

Helse Bergen sier at de aldri hadde grunnlag for å mistenke selskapet selv om de tilbydde å gjøre jobben langt billigere enn konkurrentene. 

– Vi var ikke i tvil at i forhold til loven om offentlig anskaffelse, gjorde vi et korrekt valg basert på den lovgivningen vi er nødt til å forholde oss til, sier avdelingsleder Geir Egil Pedersen i Prosjekt Bygg i Helse Bergen.

– Men tilbudet fra Enemona var 18 million erkronerbilligere enn det nest billigste tilbudet. Ble dere ikke mistenkelige da?

– Jo, selvfølgelig ble vi det. Og vi undersøkte også muligheten for å kunne forkaste de på bakgrunn av at tilbudet var det som heter uforsvarlig lavt. Vi fant ingen hjemmel for å avvise de med bakgrunn i at tilbudet var lavt, sier Pedersen.

Frist til fredag

Nå er Helseforetaket klare til å bryte kontrakten med det bulgarske firmaet. De har frist til fredag med å dokumentere hvordan de skal både gjennomføre kontrakten og betale arbeiderne det de har krav på.

– Hvis de ikke gjør det, så er det ingen mer kontrakt, sier avdelingsleder Pedersen i Prosjekt Bygg i Helse Bergen.