Slik skal Siv stoppe boligprisveksten

Regjeringen gjør det både billigere, enklere og raskere å bygge bolig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene har vokst nærmest uavbrutt de siste 20 årene.

Husholdningenes gjeld vokser raskere enn inntektene, og gjelden har aldri vært så stor. Dette er bakteppet for regjeringens nye boligstrategi, som ble presentert mandag.

– Grunn til bekymring

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

– Utviklingen i boligpriser og gjeld gir grunn til bekymring. Vi har erfaring med at sterk vekst i boligpriser og gjeld kan lede til brå fall og langvarige økonomiske tilbakeslag. Vi tar denne utviklingen på alvor, sier finansminister Siv Jensen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) la fram tiltakspakken som skal bremse økningen i boligprisene sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Målet er å skape et trygt boligmarked. Både for dem som er der, og for dem som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, sier finansminister Siv Jensen. 

– Vil forrnye, forenkle og forbedre

– Regjeringen vil fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser. Vi gjør det billigere å bygge bolig gjennom mindre byråkrati og enklere planprosesser. Det er gjort en rekke forenklinger i byggereglene og flere forenklinger kommer, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Det vil ta tid før tiltakene på tilbudssiden i boligmarkedet får god uttelling på boligpriser og gjeld. Regjeringen har derfor fastsatt en midlertidig forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig, som skal bidra til en mer bærekraftig utvikling i boliglånsmarkedet og sikre bankenes fleksibilitet i boliglånsaker. 

Gjeldsregister

– Jeg har tiltro til at norske banker gjør gode kredittvurderinger i de enkelte lånesakene, men for sterk vekst i utlånene kan bidra til økt risiko i norsk økonomi. Vi forskriftsfester derfor klare krav til bankenes boliglånspraksis, samtidig som vi gir bankene fleksibilitet til fortsatt å utøve godt bankhåndverk, sier Siv Jensen.

Regjeringen går også inn for et gjeldsregister, hvor formålet er at færre tar opp for mye gjeld. Et register skal bidra til at grunnlaget for en kredittvurdering blir bedre. 

(NTB/TV 2)