ÅPNET BREV: Moren til Louise, Caroline Boudet, er overveldet av tilbakemeldingene hun har fått etter Facebook-innlegget om datteren. (Foto: Facebook)
ÅPNET BREV: Moren til Louise, Caroline Boudet, er overveldet av tilbakemeldingene hun har fått etter Facebook-innlegget om datteren. (Foto: Facebook)

«Dette er Louise. Hun er fire måneder, har to bein og to armer og ett ekstra kromosom»

Siden Caroline Boudet ble mamme til Louise har hun hørt mange sårende kommentarer. Det fikk henne til å poste et innlegg på Facebook som nå går viralt i hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire måneder gamle Louise har Downs syndrom. Siden hun ble født har mammaen hennes, Caroline, kjempet mot tårene hver gang hun har fått ufølsomme kommentarer eller spørsmål. Nå har mammaen skrevet et innlegg på Facebook for å få folk til å tenke seg om.

«Ord betyr mye» skriver hun. «Her er babyen min Louise. Hun er fire måneder, har to bein, to armer og ett ekstra kromosom»

Se hele teksten oversatt under bildet

«Ord betyr mye»

«Her er babyen min Louise. Hun er fire måneder, har to bein, to armer og ett ekstra kromosom. Vær så snill. Når du møter en som Louise, ikke spør moren hennes; «Hvordan kan det ha seg at de ikke oppdaget det under graviditeten?» Enten fant de det ut, og foreldrene bestemte seg for å beholde barnet, eller så fant de det ikke ut, og det var såpass overraskende for dem at de ikke ønsker å snakke om det om og om igjen. Husk at mødre har en tendens til å føle skyld for absolutt alt, så et overraskende ekstra kromosom... Jeg lar det gjette.

Ikke fortell moren hennes: «Det er barnet ditt, uansett hva». Nei. Det er barnet mitt. Punktum. Dessuten: «uansetthva» er et stygt navn. Jeg foretrekker Louise.

Ikke fortell moren hennes: «Siden hun er en Downs-baby vil hun... etc». Nei. Hun er en fire måneder gammel baby som tilfeldigvis har Downs syndrom. Det er ikke hva hun ER, det er hva hun HAR. Du ville aldri si: «Hun er er en kreft-baby».

Ikke si: «De er sånn og sånn. DE har alle mulige egenskaper. De har sitt eget utseende, sin egen karakter, sin egen smak, sitt eget liv. DE er like forskjellige som du og naboen din er.

Jeg vet at hvis man ikke har opplevd det, tenker man ikke over det. Men ord betyr mye. De kan trøste og de kan såre. Så bare tenk deg ekstra godt om hvis du er lege eller sykepleier av noe slag.

Jeg pleier aldri skrive offentlige statuser på Facebook, men gjør det nå. Du kan lese det eller dele det som du vil. For hvert år er det (i Frankrike) 500 nye mødre til Louise som kan få dagen sin ødelagt av slike ord. Jeg vet det ikke er meningen å såre, men dette trenger du å vite».

Innlegget ble publisert 8. juni, og har blitt delt 30.000 ganger. Det er også omtalt i medier fra USA til Sør-Korea. Caroline er overveldet over støtten og engasjementet fra kjente og ukjente.

– Det er helt vilt. Jeg får meldinger fra mennesker som ønsker kontakt. Jeg klarer ikke ta unna alle venneforespørsler og hilsener. Vi er veldig rørte, skriver hun på sin nyopprettede side for datteren.