Bergensordfører: – Jeg har følt svik, sinne og sorg

Ordfører Trude Drevland snakket om cruise-kritikken, ektemannen og sykdommen i følelsesladd pressekonferanse.

Opposisjonspolitikerne i Ap, SV og Venstre ba Ordfører i Bergen, Trude Drevland, redegjøre for hva som skjedde i forbindelse med dåpen av cruiseskipet Viking Star. Det resulterte i en 40 minutter lang monolog der Drevland fortalte om familiekriser som hadde resultert i at hun sviktet i jobben som ordfører.

– Dette beklager jeg på det sterkeste, sa Drevland under den følelsesladde pressekonferansen.

Krevende 3,5 år

Ordføreren har vært sykmeldt siden 5. juni, og valgte gi en grundig redegjørelse for både profesjonelle og private omstendigheter omkring seg selv. Hun fortalte at siste tiden har vært tøff både for henne og familien.

– Jeg har nok litt for lenge levd under mottoet at arbeid er den beste medisin. Nå innser jeg at det ikke alltid er tilfellet, sa Drevland.

Hun sier belastningene, både familiære og jobbmessige er store, og at det mentale stresset har gått ut over langtidshukommelsen hennes.

– Mye av dette jeg forteller nå, har jeg aldri sagt høyt til noen, sier Drevland.

Angrep i sosiale medier

Hun fortalte også om det hun beskrev som lite flatterende beskrivelser av henne, blant annet som et «vandrende sirkus».

– Angrep i sosiale medier var av en karakter jeg ikke var forberedt på. Det gikk hardt inn på meg, sier Drevland på pressekonferansen.

Hun sier videre at usikkerheten både på jobb og privat de siste tre og et halvt årene har vært krevende. Hun opplyser at presset gjorde at hun fikk problemer med langtidshukommelsen.

Hun ville ikke at noen skulle få vite noe om hva hun slet med på hjemmebane etter at mannen hennes, advokat Odd Drevland, ble dømt for underslag, og etter kritikken hun selv har mottatt etter skipsdåpen hun deltok på i Venezia.

– Svik, sinne og sorg

Ordførerer kommenterer for første gang at ektemannen er dømt for underslag.

– Jeg har følt svik, sinne og sorg, sier Drevland.

– Svik på grunn av at jeg aldri hadde trodd at min ektemann kunne sette oss i en slik situasjon, sier hun. Sorg på grunn av alt jeg har mistet.

– Var på vei mot en smell

Hun sier videre at sykdommen til et av barna hennes har gått hardt inn på henne. 

– Et av barna mine har vært så syk at jeg ikke klarer å forklare det, sier Drevland.

– Jeg har begravd meg selv i arbeid. Kombinasjonen av privat press og hardt arbeid har gjort at mange sikkert har sett at jeg kom til å gå på en smell. 

Saken ordføreren har blitt kritisert for, er at hun sa ja til å være gudmor for et cruiseskip, med påfølgende tur til Venezia og uryddige opplysninger rundt turen dit.

Husket ikke riktig

Hun sier at dårlig hukommelse er årsaken til at hun ga feilaktige opplysninger om antall døgn på hotell og detaljer rundt turen til Venezia i fjor. 

Selve dåpen fant sted 17. mai i år i Vågen i Bergen.

– Jeg ville sagt ja til dette uansett hvilken dato det var snakk om. Det var snakk om et cruisskip som ville flagge hjem til Norge. Det var mange interesser som støttet dette, sier Drevland.

I forkant var bergensordføreren med på sjøsettingen av skipet i juni 2014 i Venezia, dit hun og sønnen ble fraktet i privatfly.

Feil avslørt av avis

Drevland har flere ganger sagt at slektninger av reder Torstein Hagen var med. I ettertid har hun imidlertid måttet medgi at dette ikke var tilfelle på turen fra Norge til Italia.

Innrømmelsen kom etter at Bergens Tidende innhentet opplysninger om turen fra Avinor.Ordføreren la selv ut en lengre melding om saken på Facebook 5. juni.

– Jeg har handlet i aller beste mening. Når jeg legger ut på reise som bergensordfører er det jeg gleder meg mest til å komme hjem til Bergen. Jobbreiser er ikke noen luksus, sier ordføreren.

Drevland sier det er flere helsemessige faktorer som gjør at hun kommer til å være sykemeldt en periode, men varsler comeback:

– Jeg skal ut i en valgkamp i august. Vær trygg, sier ordføreren.

(©NTB/TV 2)