Carlsen: – Jon Ludvig fikk meg til å miste troen

Nå skal barndomskompisene kjempe mot hverandre i tidenes sterkeste sjakkturnering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

STAVANGER (TV 2): Mandag begynner tidenes sterkeste sjakkturnering med så mange som ti spillere, Norway Chess, og foruten selvfølgeligheten Magnus Carlsen, er landsmann Jon Ludvig Hammer en av deltakerne.

Hammer er Norges nest beste spiller og rangert som nummer 61 i verden. Han gikk på sjakklinjen ved NTG sammen med Carlsen, og har vært sekundant for verdensmesteren i begge VM-matchene.

– Målet er å slå Magnus
Men selv om de to nordmennene kan dra nytte av hverandre mot resten av verdenseliten, avslører de at de på ingen måte har tenkt til i hjelpe hverandre - snarere tvert i mot.

– Mitt hovedmål i denne turneringen er å slå Magnus. Da spiller det ingen rolle om jeg taper alle andre partier og bare får ett poeng. Slår jeg Magnus vil turneringen være fullkommen, sier en lattermild Hammer når TV 2 møte han og Carlsen i Stavanger to dager før turneringsstart.

– Jeg har tapt mye mot Jon Ludvig, så jeg tar ingenting på forskudd. Det er jo hyggelig at en annen nordmann er med, også er det fint for meg å få en avkobling fra verdenseliten, slår Carlsen tilbake.

– Mistet troen på hele prosjektet
Hammer deltok i Norway Chess også for to år siden, og får mye av skylden for at Carlsen ikke vant sammenlagt.

– Det hadde bare gått helt greit frem til partiet mot Jon Ludvig, og da brukte jeg så utrolig mye tid og spilte skikkelig dårlig, så da mistet jeg egentlig bare troen på hele prosjektet, sier Carlsen, som aldri har klart å vinne superturneringen i hjemlandet.

– Jeg har ikke gjort det bra her, det må jeg være så ærlig å innrømme. Resultatene har ikke vært så dårlige, men sjakkspillingen har vært grusom. Nå håper jeg å spille bedre sjakk, sier 24-åringen.

Hammer, som vant den sterke kvalifiseringsturneringen til Norway Chess og med det fikk den siste plassen, vil få det tøft mot ni av de høyest rangerte spillerne i verden, men lar seg ikke skremme.

– Jeg behandler dette som hvilken som helst annen turnering. Jeg skal sove godt og bruke det spillet som jeg lyktes med i kvalifiseringen.

Norway Chess ser du på TV 2 Sportskanalen fra 15. juni.