Arbeidere ble lovet 51.000 kroner i lønn – får bare utbetalt 12.000

Grov økonomisk utnyttelse av bulgarske arbeidere ved byggingen av nytt prestisjesykehus i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drøyt tretti bulgarske elektro-arbeidere har blitt grovt underbetalt i forbindelse med bygging av ny barne- og ungdomsklinikk for Helse-Bergen.

TV 2 kan i dag avsløre bruk av falske kontrakter og lønnsslipper i forbindelse med elektrikerarbeid på et statlig sykehusbygg til milliarder.

I 2011 inngikk Helse Bergen og det bulgarske firmaet Enemona et kontraktsamarbeid i forbindelse med byggingen av ny barne- og ungdomsklinikk i Bergen. Enenona vant anbudsrunden med et tilbud på 34 millioner kroner – hele 18 millioner under nest billigste anbud.

– Grov utnyttelse

Fagforeningen for elektromontørene gikk den gang ut og advarte mot det bulgarske selskapet som ble tildelt alt elektroarbeid.

Norges mest komplette barne- og ungdomssykehus er i ferd med å ta form. Prestisjeprosjekt koster milliarder, men de bulgarske elektromontørene som jobber her, har sett svært lite penger for alt arbeidet som er utført.

– Dette er grov utnyttelse av arbeidstakere og spesielt beklagelig at dette er et statlig byggeprosjekt, sier Atle Rasmussen, organisasjonssekretær, El & It forbundet, Hordaland.

Ingen arbeidere tør å kritisere arbeidsgiveren av frykt for konsekvenser, men uten kamera på sier flere at de føler seg grovt utnyttet.

Arbeiderne er redde

– Vi er redd for å stå frem å vise ansikt, forholdene i Bulgaria er ikke som i Norge, sier mannen som frykter konsekvenser fra arbeidsgiveren.

En mann er villig til anonymt å forklare hvordan arbeidsgiveren trikser med kontrakter og lønnsslipper.

Han forklarer at det bulgarske selskapet opererer med en offisiell arbeidskontrakt – og en offisiell lønnsslipp. Disse viser at de tjener minimum 51.000 tusen kroner i måneden i lønn og diett. Men selskapet opererer med doble avtaler, som gjør at arbeiderne kun beholder 12.000 kroner, resten skal de overføre til en firmakonto de ansatte ikke har tilgang til.

Styreleder i Helse Bergen, den tidligere stortingspolitikeren til Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, garanterte i 2011 at man skulle sikre at firmaet fulgte norske lover og arbeidsavtaler.

– Man har kun valgt å se på kontraktene og lønnsslippene og ikke stille ytterligere spørsmål til arbeiderne. Er det godt nok?

– Jeg har ikke grunnlag for å gå inn i den diskusjonen, hvordan det daglige arbeidet har vært, det får tiden vise, svarer Frøiland til TV 2.

– Er ikke det litt naivt når vi vet hvor omfattende dumping er og når vi vet hvor billig det bulgarske firmaet var i forhold til de andre som var inne i anbudsrunden?

– Nei, vi har regler for hvordan anbud skal regnes på for selskaper og hvordan dette skal foregå, sier Frøiland, som forteller at man nå skal ta tak i saken og få alle fakta på bordet.

Kan ikke garantere at arbeiderne får pengene

TV 2 har ikke lykkes i å få besvart henvendelsene til selskapet, som ifølge arbeiderne heller ikke har utbetalt lønn til avtalt tid.

Styrelederen i Helse Bergen sier til TV 2 at hun ikke vil garantere at arbeiderne får alle pengene.

– Det provoserer meg at de ikke har sjekket lønns- og arbeidsforhold bedre og at de ikke garanterer for lønnen i ettertid, sier organisasjonssekretær Atle Rasm8ussen i El & It forbundet, Hordaland.

– Det som er virkelig ille er at vi er 3000 kilometer fra vårt hjemsted. Noen av kollegene mine har kun noen få kroner i lommen å leve for. Situasjonen er virkelig ille, de behandler oss ikke som mennesker, sier en av arbeiderne til TV 2.