Det er 22 år siden vi så dem livredde for første gang

Jurassic Park hadde premiere 11. juni, 1993. Fredag har Jurassic World kinopremiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av sommerens storfilmer blir uten tvil Jurassic World, som har premiere på norske kinoer fredag 12. juni.

Det er hele 22 år siden vi først ble kjent med den fantastiske verden ute på øyen Isla Nubar. Nå er øya gjort om til en dinosaurtemapark, og for å øke antallet besøkende har forskere prøvd å utvikle en helt ny dinosaurart. Det kommer neppe til å gå bra.

– Sommerens største film er kanskje Jurassic World. Traileren ser veldig bra ut, sa filmekspert Asbjørn Slettemark til TV 2 tidligere i år.

Som en oppvarming til den nye filmen kan det være moro med litt ekstraopplysninger, og her lister vi opp seks forskjellige punkter du kan briljere med når filmen skal sees.

1. Husker du scenen med vannglassene fra den første filmen? Regissør Steven Spielberg og gjengen hans slet lenge med å finne ut hvordan de skulle få til å danne ringer i vannet for å illustrere den skumle dinosauren som stadig nærmet seg bilen.

Løsningen kom da en av sjefene for spesialeffektene spilte på gitaren sin en kveld, og plutselig fant ut at en av frekvensene dannet ringer i vannglasset han hadde ved siden av seg. Dermed ble det montert en gitarstreng under bilen, og en person fikk i oppgave å "spille" på den når ringene i vannglasset skulle lages. Magisk, ikke sant?

GJENSYN: B. D. Wong er med nok en gang. (FOTO: UNIVERSAL)
GJENSYN: B. D. Wong er med nok en gang. (FOTO: UNIVERSAL)

2. I den samme scenen pøser regnet ned, noe som ikke var planlagt før like før scenen skulle spilles inn. Problemet var bare at dinosaurene ikke var lagd for å bli våte, og resultatet ble at de trakk til seg alt vannet. Dermed ble dukkene tyngre, som igjen gjorde det vanskelig å bevege dem slik det var ønsket. Løsningen ble å tørke dem underveis med tørre håndkler.

3. Jurassic Park hadde premiere den 11. juni 1993, mens oppfølgeren Jurassic World har premiere 12. juni 2015. Men i Serbia derimot, der klinte de til og hadde premiere på selve jubileumsdagen, den 11. juni.

4. B. D Wong er den eneste skuespilleren som er igjen fra den første filmen. Ha det i tankene når du ser Jurassic World. Husker du ham igjen?

5. Visste du at skipet som fraktet T-rexen til San Diego i The Lost World er nøyaktig det samme skipet som fraktet King Kong til New York? Skipet heter SS Venture, og det ble gjort som en hyggelig gest for å hedre den originale filmmonsteret – den gigantiske gorillaen. Men man kan jo spørre seg hvorfor dette skipet får fortsette å frakte store monstre til forskjellige byer? Det skaper jo bare ugagn. 

6. Chris Pratt, som har hovedrollen i Jurassic World, har blitt gjort om til en Lego-figur hele tre ganger, med filmene Lego Movie, Guardian of the Galaxy og nå Jurassic World. Ikke verst.

Kilde: Cinfix