SKUFFET: Alexander Søderlund og Martin Ødegaard er neppe fornøyd med 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKUFFET: Alexander Søderlund og Martin Ødegaard er neppe fornøyd med 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norsk sjansesløseri mot Aserbajdsjan:
– Fryktelig skuffende

Pål André Helland, Even Hovland og Adama Diomande fikk hver sin gigantiske mulighet til å avgjøre kampen for Norge. Men det endte 0-0 på Ullevaal.

Norge-Aserbajdsjan 0-0
EM-kvalifisering

Les og se flere reaksjoner nedover i artikkelen!

Etter en tafatt åpning hevet Martin Ødegaard og co seg mot slutten av kampen, men etter flere misbrukte sjanser endte det med 0-0 og poengdeling på Ullevaal.

Også kampen mellom Kroatia og Italia endte uavgjort. Mario Mandzukic scoret for vertene før Antonio Candreva utlignet.

Bulgaria vant sin bortekamp mot Malta 1-0 – og er med det bare to poeng bak Norge på 3. plass. 3. september møter Norge Bulgaria borte i det som blir en langt viktigere kamp enn det man kanskje hadde sett for seg før Aserbajdsjan-kampen.

Høgmo: – Dette skulle vært nok til å slå Aserbajdsjan
Det var en lavmælt Per-Mathias Høgmo som møtte pressen en liten time etter kampslutt.

– Vi er selvfølgelig veldig skuffet. Dette var en kamp som vi ønsket å vinne, og det er det som har vært fokuset vårt hele veien. Det første kvarteret velger vi å slå langt fordi vi møter et lag vi vet kommer til å ligge langt, sier Høgmo.

– I denne typen kamper må man «mørne» motstanderlaget. Det kunne vi gjort bedre i denne kampen. Allikevel skal det vi gjorde i dag være nok til å slå Aserbajdsjan, fortsetter landslagssjefen.

Han sier videre at han føler han traff med laguttaket, men at det fortsatt gjenstår en del arbeid før elleveren har satt seg.

– Vi var veldig godt forberedt. Men vi visste at det var noen spørsmålstegn. Vi holder fortsatt på å utvikle et lag. Så er det noen små ting som for eksempel at samarbeidet mellom Søderlund og King ikke fungerte særlig godt. I dag er det effektiviteten det står på. Vi skaper sju eller åtte sjanser og gir bort null. Det skal være nok til å vinne fotballkamper.

– Det er plagsomt at vi ikke scorer mål. Effektiviteten er der ikke. I internasjonal fotball er man avhengig av å score mål. Men det er fortsatt opp til oss selv. Nå møter vi Bulgaria borte i en kamp der de er nødt til å vinne for å gå forbi oss. Vi må unngå å tape, sier Høgmo.

Mini: – Fryktelig skuffende
TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen var langt i fra imponert over det han fikk se ute på Ullevaal-matta fredag kveld.

– Det er fryktelig skuffende det som skjer utpå her. Vi starter kampen med altfor lite trøkk og entusiasme. Vi skal jo sette Aserbajdsjan under press, noe vi definitivt ikke gjør, sier Mini og fortsetter:

– Jeg ble overrasket over at vi ikke presset dem mer. Det blir litt halvveis. Hvis vi forventer at vi skal komme oss til et mesterskap, må vi fremstår med litt større baller.

Han frykter nå for at veien til EM skal bli vanskeligere enn det man hadde sett for seg på forhånd.

– Nå blir det å ta 3. plassen i gruppen, som vi trodde vi hadde god kontroll på, en større utfordring enn det vi hadde sett for oss.

Ødegaard: – Ikke min beste kamp
Joshua King og Martin Ødegaard var lite fornøyd med å spille 0-0 hjemme mot et antatt dårligere fotballag enn det Norge er.

– Dette var ikke min beste kamp akkurat. Vi blir for passive, sier Ødegaard til TV 2.

I tillegg til å være misfornøyd med selve resultatet, var Joshua King også misfornøyd med at han ble tatt av banen da kampen gikk mot slutten.

– Jeg er overrasket over at jeg ble byttet ut. Jeg trodde Diomande og jeg skulle spille sammen. Vi burde satset mer fremover, sier King.

Helland: – For jævlig dårlig av meg
Pål André Helland fikk en gigantisk mulighet til å sette inn 1-0 etter et nydelig gjennomspill fra Martin Ødegaard.

– Det er for jævlig, det er for dårlig av meg ikke å score der, sier Helland og legger til:

– Vi kunne scoret fire eller kanskje fem mål i dag. Hadde vi gjort det, ville det vært flaggdag i morgen.

Diomande: – Ble mer trøkk når vi kom inn
Adama Diomande kom innpå for Alexander Søderlund. Stabæk-spissen mener han fikk for lite spilletid til å avgjøre kampen til Norges fordel.

– Det var lærerikt. Men jeg fikk ikke nok spilletid til å sette ballen i mål. Dette er uansett ikke bra nok hvis målet er å komme seg til EM, sier Diomande som var med på å sette mer fart i det norske angrepet mot slutten av kampen.

– Kanskje vi var et friskt pust. Det ble litt mer trøkk da innbytterne kom inn, sier 25-åringen til TV 2.

Hovland: – Vi må heve oss alle sammen
Even Hovland spilte en god forsvarskamp, og ergret seg over de mange brente sjansene.

– Dette var ikke godt nok. Vi hadde nok sjanser til å avgjøre dette. Nå må vi løfte oss alle sammen, hvis vi skal ha noen mulighet til å kommer oss videre, sier midtstopperen som headet i stolpen og ut noen minutter før slutt.

– Jeg skulle selvsagt ønske at den hadde godt i stolpen og inn i stedet for ut, sier Hovland.

Høgli: – Trodde vi skulle vinne dette
– Jeg er veldig skuffet, veldig skuffet. Jeg trodde vi skulle vinne denne kampen. Dette er bare tungt. Det er neste tyngre enn 1-5 i Kroatia. Vi skulle begynne med å slå langt i tillegg til at vi skulle stå høyt. Men 1. omgang er energiløs fra vår side. 2. omgang er bedre, men dette er ingen god kamp av oss, sier Høgli som får støtte av innbytter Magnus Wolff Eikrem.

– Dette er absolutt ikke godt nok. Det er bare utrolig skuffende, sier Malmö-spilleren, som også fikk sin sjanse til å avgjøre kampen.

– Jeg burde scoret, vedgår midtbanestrategen.

Saken oppdateres.

Tam åpning
Det var ikke mye action i løpet av det første kvarteret. Norge greide riktignok å spille seg frem til et par hjørnespark, men de innoverskrudde cornerne fra Stefan Johansen endte opp i lite eller ingenting.

Aserbajdsjan viste dessuten tidvis at de ikke hadde noen store planer om å legge seg bakpå og ved et par tilfeller ble det neste skummelt inne i den norske 16-meteren.

I det kampuret på nasjonalarenaen passerte 17 minutter stod Johsua King for Norges første målsjanse da han prøvde seg med venstrefoten fra snaut 20 meter. Skuddet ble blokkert og kaptein Per Ciljan Skjelbred mislykkes i sitt forsøk på å rekke ballen som til slutt gikk ut over sidelinjen.

Se Skjelbreds sjanse i det gule videovinduet!

...og tam fortsettelse
Fem minutter seinere fikk Skjelbred en ny sjanse til å sette kveldens første på Ullevaal, men volleyen fra Hertha Berlin-spilleren gikk til høyre for mål.

Utover i omgangen dalte tempoet ute på gressmatten ytterligere, og verken Martin Ødegaard, Joshua King eller Stefan Johansen greide å få fart på sakene.

– Vi lusker etter. Vi ser knapt at noen av de norske spillerne springer. Det er kappgang. Her er det lite aggressivitet, kom det fra MAX' ekspertkommentator Nils Johan Semb i det halvtimen var unnagjort.

Mot slutten av omgangen presset Norge Aserbajdsjan noe mer, men scoring ble det ikke og til pause stod det 0-0 mellom de to landslagene.

Ødegaard la opp til gigantsjanse
Like etter hvilen kombinerte Ødegaard og Johansen fint utenfor 16-meteren, men sistnevntes stikker gjennom til Omar Elabdellaouie ble dessverre litt i hardeste laget.

Aserbajdsjan fremstod som et ballsikkert lag, men spesielt farlige var de ikke, og i starten av 2. omgang handlet det – for Norges del – for det meste om å finne ut hvordan man skulle trenge gjennom de blåkleddes forsvar.

Etter at timen var unnagjort på Ullevaal kom kampens definitivt største sjanse. På vakkert vis spilte Martin Ødegaard ballen gjennom til innbytter Pål André Helland, men i stedet for å chippe ballen over keeper – som han gjorde to ganger mot Vålerenga på samme arena for en snau uke siden – blåste trønderen ballen over.

Diomande kom inn
Da det gjenstod et kvarter av oppgjøret kunne Håvard Nordtveit for blitt den store Norge-helten, men heller ikke han maktet å presse ballen innenfor de tre stengene bak Aserbajdsjan-keeper Kamran Agayev.

Like etter byttet landslagssjef Per-Mathias Høgmo ut Joshua King og satte innpå Adama Diomande. Stabæk-spissen fikk umiddelbart muligheten til å vise seg frem, men Agayev reddet bortelaget fra et sent baklengsmål.

Mot slutten fikk Even Hovland en eventyrlig mulighet til å avgjøre kampen, men Nürnberg-stopperen greide ikke å omsette Hellands presise innlegg i scoring.

Slik startet Norge (4-4-2): Ørjan Nyland; Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli; Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred; Joshua King, Alexander Søderlund.