Leiebil-kontrolløren fant ingen skader – likevel kom det regning

Pass opp når du leier bil!

Det gjelder å være på vakt når du leier bil. Noe av det viktigste du kan gjøre, er å sjekke bilen nøye før du kjører avgårde. Illustrasjonsfoto.
Det gjelder å være på vakt når du leier bil. Noe av det viktigste du kan gjøre, er å sjekke bilen nøye før du kjører avgårde. Illustrasjonsfoto.

Sommeren er høysesong for å leie bil. Hvert år kommer skrekkhistoriene fra kunder som har opplevd å få en regning som er mye høyere enn beløpet de fikk oppgitt ved bestilling.

Ofte skjer det hos mindre og lokale aktører, og gjerne sør i Europa. Det generelle rådet er å være ekstra på vakt hvis man leier hos slike firmaer. Eller hvis det er mulig: Benytte en av de internasjonale kjedene som også er representert i Norge.

Hadde inspisert

Men heller ikke det siste er noen garanti for at alt går på skinner. Det viser en sak NAF har behandlet. 

Ett av deres medlemmer fikk nemlig krav på 6000 kroner fra leiebilselskapet for et risp i et plastdeksel. I seg selv ikke så sjeldent, men her var det grunn til å reagere.

I den konkrete saken hadde en ansatt i leiebilselskapet inspisert bilen ved levering, og vedkommende fant ingen skader på bilen som ikke var der fra før. Litt senere fikk kunden likevel et krav på 6000 kroner for ripen i plastdekselet som angivelig ikke var der ved utlevering.

Hva lønner seg mest – eie eller leie bil?

Dokumenter med bilder

–  Rådet fra oss var å avvise kravet. Det fremsto som tvilsomt å fremme et slikt krav etter at deres egne representanter hadde gjennomgått bilen,sier Silje Meek i NAF Advokat som bistår NAFs medlemmer i juridiske spørsmål

Selskapet, et internasjonalt leiebilfirma og blant de største i Norge, trakk senere tilbake kravet. Men saken viser at selv store, anerkjente selskaper kan fremme urimelige krav mot leiere.

– Få en av de ansatte i utleiefirmaet til å være med når du sjekker bilens tilstand før du aksepterer og godtar bilen. Dokumenter gjerne med bilder om det er skader. Tilsvarende bør du også ta bilder ved levering av bilen. Ta bilder selv om en ansatt er til stede, gjerne med vedkommende på bildet, sier Meek, i en pressemelding.

Tips og råd om bruktbil? Sjekk Brooms bruktbilskole her!

Skader fra før

Selv om du er skyld i en skade skal du heller ikke godta blodpris for reparasjoner. Små riper kan for eksempel regnes som bruksslitasje og kan ikke kreves dekket av leier.

– I den aktuelle saken hadde bilen fra før flere mindre skader som ikke var blitt reparert. Spørsmålet er om selskapene forsøker å ta seg betalt av leietagerne for hver enkelt skade og senere reparer alt under ett til en lavere totalsum, sier Meek.

LES OGSÅ: Her kan du virkelig få mye bil for pengene