Forbereder seg på 65 grader i bilen under Rally Italia

Fysisk krevende WRC-runde for Andreas Mikkelsen og Mads Østberg.

Torsdag er det klart for Rally Italia og sjette runde av FIA World Rally Championship (WRC). Så langt i sesongen ligger Andreas Mikkelsen og Mads Østberg på andre- og tredjeplass i sammendraget, og alt ligger til rette for en nye sekunddueller i Italia.

Følg spenningen på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo!

En av de klart største utfordringene er varmen. Det er ventet å bli rundt 34°C i lufta, noe som tilsvarer 65°C inni bilen. Med fullt kjøreutstyr, er det fort for at dette kan bli i meste laget.

Se reportasjen med Mads Østberg over.

Ellers starter VM-runden med delvis nye etapper torsdag og fredag. Noen av veiene her har aldri blitt kjørt før. Andre har stått uberørt siden 2011.

Andreas Mikkelsen mener det er realistisk at han blir blant topp fem, men håper på pallen. Her under Rally Mexico tidligere i år. AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT
Andreas Mikkelsen mener det er realistisk at han blir blant topp fem, men håper på pallen. Her under Rally Mexico tidligere i år. AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT

Lørdag er det maraton med over 200 km etapper. Noen går motsatt vei fra i fjor. Lørdag skal førerne også over det elleville hoppet “Micky's Jump” i Monte Lerno. Ifølge arragørene “faller bakken bokstavlig talt bort under bilen”.

Redd bilen kan bli ødelagt 

Mikkelsen kjenner godt på varmen allerede, men satser på at det skal gå greit.

– Det er godt over 30 varmegrader her nå. Da gjelder det å drikke mye og å være i god fysisk form, og det satser jeg på at jeg er, sier Mikkelsen

Forventningene til VM-runden beskriver han som litt både og.

– Jeg er ikke fornøyd om jeg ikke kommer på pallen, men samtidig er startnummer to et ganske ugunstig utgangspunkt. Det ligger mye løs grus og store steiner oppå veiene. Det er veldig fort gjort å ødelegge bilen. Realistisk sett blir det topp fem, men jeg håper på pallen, sier Mikkelsen.

Østberg: – Mål om å kjempe i front 

Østberg har mye erfaring fra varme løp tidligere og vet hva som skal holde ham gående.

– Væske er det eneste som teller. Inne på fartsetappene er man så fokusert at man ikke merker varmen. Det er nesten verre imellom etappene, forklarer Østberg.

Ellers ser han frem til VM-runden og har mål om å være i tet hele veien.

– Dette er et av de rallyene jeg kjenner best og har hatt gode resultater fra tidligere. Veiene i Sardinia er svært tekniske, og det er stor variasjon i bakkenivå. Dette krever presise noter tilpasset forholdene, skriver Østberg på sin Facebook-side

– Mitt mål er å ha samme tempo som i Mexico og Argentina og kjempe i front hele veien til mål.

Tror Mikkelsen kan vinne hele VM

Kartleser og kommentator Cato Menkerud har fulgt mesterskapet tett. Etter forrige runde i Portugal, var han ikke i tvil om at Mikkelsen videre kommer til å havne i toppen.

– Andreas viser sin gode posisjon i toppen og vil helt sikkert være med å kjempe om medaljer - og kanskje den gjeveste etterhvert også, sa Menkerud da.

Han hadde også stor tro på at Østberg ville komme sterkere tilbake i denne runden. 

– Mads har et OK gjennomført løp. Jeg tror han vil komme sterkere tilbake når han slipper å rulle på shakedown som start på rallyhelga, sa Menkerud.

Menkerud viste testrunden før Rally Portugal, hvor ikke alt gikk etter planen for Østberg. Se klippet på nytt til høyre.

Starposisjon spiller inn på resultat

Startnummeret til førerne kan spille inn på resultatet, for veiforholdene vil variere. Noen veier har harde underlag toppet med sand. I dét første bil passerer, vil denne sanden blåse bort og dermed etterlate et røffere og mer sporete utgangspunkt for nestemann.

Andre veier har tynne lag med grus på overflaten. Dette er en ulempe for de som starter tidlig. Ellers er veiene kjappe, men smale og omringet av busker, trær og steiner. Dette gir lite rom for feil. 

Fra torsdag er dette rally-menyen på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo:

Torsdag 11. juni kl. 19:30: SS1 Citta di Caglari, direkte
Fredag 12. juni kl. 23:10: Høydepunkter fra fredagens etapper
Lørdag 13. juni kl. 23:10: Høydepunkter fra lørdagens etapper

Søndag 14. juni kl. 12:00: SS24 Cala Flumini 2, direkte
Søndag 14. juni kl. 23:10: Oppsummering av Rally Sardinia
Mandag 15. juni kl. 22:40: Oppsummering av Rally Sardinia (reprise)

Og slik ser resten av sesongen ut:

2. - 5. juli: LOTOS 72nd Rally Poland
30. juli - 2. august: Neste Oil Rally Finland
20. - 23. august: ADAC Rallye Deutschland
10. - 13. september: Coates Hire Rally Australia
1. - 4. oktober: Rallye de France
22. - 25. oktober: RallyRACC - Rally de España
12. - 15. november: Wales Rally GB