Jan Erik (54) er én av seks kreftsyke nordmenn som får den nye «superbehandlingen»

Etter et halvt år med immunterapi er Jan Erik Lien kreftfri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt om immunterapi, den nye kreftbehandlingen som har gitt så oppsiktsvekkende resultater at ledende kreftleger- og forskere omtaler det som det største gjennombruddet på 40 år med kreftforskning.

De kaller det nå for den «fjerde metoden», der man fra før har kirurgi, cellegift og strålebehandling. Studiet som nå gjør at fagmiljøet er i ekstase går ut på å kombinere to forskjellige medisiner, Nivolumab og Ipilimumab, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller. De første resultatene viser at kreften sluttet å utvikle seg for nærmere 58 prosent av pasientene som har deltatt.

Blant de 945 kreftpasientene som deltok var det også seks nordmenn, og Jan Erik Lien (54) er en av dem.

På et seminar torsdag hos Kreftforeningen i Oslo fortalte han sin historie for politikere, fagfolk og journalister.

Ny studie 

Jan Erik Lien fra Oslo ble rammet av føflekkreft, men etter kirurgi ble tobarnsfaren erklært frisk sommeren 2009. Han kunne gå tilbake i jobb og levde som normalt, men to år senere oppdaget han likevel to harde kuler nedenfor armhulen.

DELTE SINE ERFARINGER: Jan Erik Lier. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
DELTE SINE ERFARINGER: Jan Erik Lier. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2

En vevsprøve viste at dette var kreft, og etter operasjonen ble det konstatert spredning av såkalt avansert føflekkreft.

– Man blir helt tom, jeg gikk helt i kjelleren. Jeg visste ikke noe om fremtiden, og hvor lenge jeg kom til å leve, sier Lien til TV 2.

Lien fikk tilbud om å delta i en ny studie, som skulle vise seg holde kreften i sjakk. Den ga imidlertid ga en rekke ubehagelige bivirkninger. Han kunne ikke være ute i solen, han fikk leddsmerter og håret ble krøllete. Så da Radiumhospitalet ga ham tilbud om å teste ut enda en ny behandling, takket 54-åringen ja. Medisinen het MK-3475 og var en ny form for immunterapi som var blitt godkjent i USA.

Kun arrvev igjen 

– Jeg sa ja med en gang. Jeg hadde jo lest litt om immunterapi på nettet, og visste at her er det håp, sier Lien.

I februar 2014 signerte han en stor blekke papirer og gikk i gang med behandlingen. Den innebærer at han får påfyll hver 14. dag i form av en injeksjon som sprøytes inn i kroppen i løpet av en halvtime. Mengden beregnes ut fra hvor mye pasienten veier.

Etter to måneder hadde kreften snudd, og medisinen ga ingen bivirkninger.

– Etter to-tre måneder fortalte legen meg at kreften hadde krympet fra 100 til 20 prosent. Det føltes som å få syv rette i lotto, sier Lien.

I dag, etter halvannet år og 35. injeksjoner senere, er han kreftfri. 

– Under sist undersøkelse sa de at de bare er arrvev igjen, og at kreften er borte, sier Lien.

Pasientene som deltok i studien hadde alle føflekkreft, men forskerne mener at det vil være mulig å bruke behandlingen på de mest vanlige typer kreft.

Sensasjon 

Lien har ikke delt sykdomshistorien sin med andre enn de nærmeste, men nå ønsker han å dele sine erfaringer. Nå føler han at han har noe å formidle, og han ønsker at flere skal få den samme muligheten han fikk.

ENTUSIASTISK: Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2
ENTUSIASTISK: Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus. Foto: Ida Falch-Olsen/TV 2

– Dette er noe jeg håper alle kan få ta del i. Det er 30.000 av oss som får kreft hvert år, så dette er absolutt noe å satse på, sier Lien til TV 2

Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus var selv til stede i Chicago på den årlige kreftkongressen ASCO, hvor studien ble presentert for knappe to uker siden.

De er forsiktige med å påstå at den nye behandlingen kan helbrede pasientene, man trenger mer tid til å observere resultatene. Men han understreker at entusiasmen man har sett i fagmiljøet og på kongressen i Chicago ikke er påtatt. De kaller det en sensasjon.

Resultatene er så gode at det nesten er vanskelig å tro, ifølge Aamdal, og han håper behandlingen vil bli tilgjengelig i Norge så snart som mulig. Det er imidlertid ingen tvil om at den nye medisinen vil være kostbar, men det synes ikke Aamdal bør være et hinder.

– Vi som er tett på pasienter synes jo bestandig at det haster. Vi har god råd i Norge, sier han.

Se intervju med Jan Erik Lien og Steinar Aamdal i God morgen Norge fredag klokken 07.40!