Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

NAF: Dette kan redde livet ditt

Anbefaler til alle nybilkjøpere.

Det kommer stadig mer sikkerhetsutstyr som skal hjelpe sjåføren, og hindre ulykker i trafikken.

Ett som har vært på markedet en stund, er såkalt filskiftvarsler, eller "lane assist". Dette startet som et system som varslet hvis bilen var på vei ut av sin fil, uten at blinklyset ble brukt for å indikere at man faktisk ville bytte fil. Etter hvert har det blitt videreført og gjort mer avansert.

Redder liv

Som regel kommer utstyr som dette først på de aller dyreste bilene. Det var også tilfelle med filskiftvarsling. Men nå er dette blitt tilgjengelig på en rekke biler, også langt mer overkommelige. 

Norges Automobil-Forbund (NAF) har nå i samarbeid med tyske ADAC testet «lane assist»-systemer i seks ulike biler. Og deres konklusjon etter endt test er klar: Noen tusenlapper ekstra gir bilen din sikkerhetsutstyr som redder liv.

– Denne historien er ganske vill – og den er sann

– Ikke hvilepute

– Vi anbefaler at du krysser av for dette når du kjøper ny bil. Det kan redde deg i kritiske situasjoner, sier Andreas Handeland, rådgiver i NAF.

Noen av systemene er rene filskiftevarslere som gir deg et varsel dersom du er på vei over i motsatt fil eller ut av veien, andre er «lane assist»-systemer som i tillegg styrer imot når bilen er på vei ut av en fil eller av veien.

 –  Det er viktig å huske på at dette ikke er en hvilepute for sjåføren. En våken sjåfør er det viktigste! Disse systemene er laget for å hjelpe deg som fører i nødsituasjoner, sier Handeland, i en pressemelding.

– Stor effekt

NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC har tall fra ulykkesanalyser som viser hvor livsviktig «lane assist» er. I hele 25 prosent av trafikkulykkene kunne dette systemet hjulpet føreren. I 40 prosent av disse kunne ulykken vært unngått.

Her kan du lese mer om testen på NAFs norske hjemmeside

–  Økt sikkerhet i bilene har stor effekt på trafikksikkerheten. Derfor anbefaler vi at man spanderer på seg viktig sikkerhetsutstyr. Det koster ikke all verden, og redder liv, avslutter Handeland.

Testen tok for seg biler med en overkommelig prislapp for vanlige bilkjøpere; Hyundai i20, Ford Focus, BMW 2-serie, Citroën C5, Volkswagen Passat og Mercedes C-klasse. Systemene ble ikke rangert mot hverandre.

Dette får du bare i Tesla – eller om du heter James Bond