Foreldre angrer på bolighjelp til barna

Tre av ti foreldre angrer på at de pantsetter egen bolig som kausjonist for at barna skal kunne kjøpe seg førstegangsbolig, viser en undersøkelse blant Sparebank 1 SMNs kunder.

PENGE-HJELP: Antall førstegangskjøpere som trenger hjelp til å skaffe seg nok egenkapital er økende, ifølge Sparebank 1 SMN. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
PENGE-HJELP: Antall førstegangskjøpere som trenger hjelp til å skaffe seg nok egenkapital er økende, ifølge Sparebank 1 SMN. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

Nærmere 60 prosent av førstegangskjøperne av bolig måtte i første kvartal i år ha hjelp av foreldre eller andre for å skaffe nok egenkapital. Det viser kundeanalyser som banken har gjennomført.

– Våre tall er nok ganske representative statistisk sett, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til Dagens Næringsliv.

Antall førstegangskjøpere som trenger hjelp til å skaffe seg nok egenkapital, er økende. I 2010 var det 30 prosent som trengte hjelp, ifølge banken.

– Så på de fem årene er foreldremedvirkningen doblet. På samme tid har gjeldsnivået til de unge økt, sier Reite.

Den vanligste måten å hjelpe barna på er kausjon. Ifølge Sparebank 1 SMN kausjonerer foreldre i nesten 40 prosent av alle førstegangskjøp, mot 26 prosent i 2010. Mange foreldre har ikke tenkt godt nok gjennom en slik forpliktelse, mener Reite, som viser til at tre av ti foreldre i ettertid angrer på at de ga bolighjelp. (©NTB)