Svensk ekspert: – Tror Sverige forstår Ødegaard-hypen bedre nå

Daniel Nannskog mener oppmerksomheten rundt Martin Ødegaard i Norge minner mye om hvordan det var i Sverige da Zlatan slo gjennom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ULLEVAAL (TV 2): Før Norge-Sverige tok Expressen-kommentator Thomas Willbacher til orde for at oppmerksomheten rundt Martin Ødegaard går over alle støvleskaft.

– Han er superhypet i Sverige også. Alle snakker om ham som den neste Messi, Maradona og Zlatan. Men når man går inn på norske nettaviser er det som om han allerede er Messi eller Zlatan, sier Wilbacher til TV 2 på telefon fra Sverige.

Etter en kamp der Martin Ødegaard til tider imponerte stort, spesielt i andreomgang der bare svake avslutninger nektet stortalentet en målgivende pasning, kan pipen ha fått en annen lyd.

– Ja, jeg tror svenskene forstår hypen mer nå, sier Daniel Nannskog til TV 2.

– Ligner på da Zlatan slo gjennom

Den tidligere Stabæk-spilleren og TV 2-medarbeideren jobber nå som ekspert for svensk TV. 

Nannskog mener det man opplever i Norge nå er mye likt med slik det var i Sverige da nordens største fotballstjerne, Zlatan Ibrahimovic, slo gjennom.

– Det var utrolig mye rundt Zlatan da han slo gjennom i Allsvenskan. Det var samme typen hype som det er med Ødegaard nå. Selvsagt er det kjempeheftig for Norge at det dukker opp et slikt talent, sier Nannskog.

– Etter å ha bodd her i så mange år, så forstår jeg at nordmennene lengter så mye etter å få frem en stor stjerne. Det er kanskje litt vanskelig å forstå i Sverige, der man nå har hatt Zlatan så lenge.

– Kult at han får spille på landslaget

Ibrahimovic selv virket imponert av den norske 16-åringen etter kampen mandag.

– Det så bra ut. Han gjør ting enkelt og mister ikke mange baller. Han har mye tid foran seg til å bli bedre. Det er kult at han får spille allerede nå på landslaget, sa 33-åringen.

Deretter ga han unggutten rådet om å gi slipp på faren sin.

Wilbacher sammenlignet imidlertid ikke oppmerksomheten Ødegaard får med den Zlatan fikk, men heller med et annet svensk talent som aldri nådde opp.

Jonny Rödlund ble hentet til Anderlecht som 15-åringen, men slo aldri gjennom.

– Man kan se at det er kvalitet

Daniel Nannskog avfeier sammenligningen og mener at Ødegaard har vist langt mer og at man derfor kan være tryggere på hva han leverer i årene som kommer.

– Han har levert så mye i Tippeligaen i tidlig alder og nå i landslagsspill for at det ikker rart at det er en slik hype, sier Nannskog.

– Så skal man kanskje være litt forsiktig med ham, så man ikke kveler ham. At han er et enormt talent og at han kommer til å bli veldig bra fotballspiller det er jeg sikker på. 

– Jeg liker touchen han har med ballen, blikket og steget han har når han stikker med ballen. For meg er det bare en helhet. Man kan se når det er kvalitet, og det fikk vi virkelig sett i dag, slår Nannskog fast.

Mot Sverige viste Real Madrid-spilleren frem sin kanskje største styrke da han spilte gjennom medspillerne til målsjanser flere ganger.

Imponerte Sverige

Per-Mathias Høgmo mener 16-åringen har utviklet seg på viktig områder etter overgangen til Real Madrid.

– Ødegaard er blitt en litt mer voksen spiller og tryggere på ball. I tillegg gjør han en OK defensiv jobb. Han har en ekstremferdighet til å gjøre riktige valg når det kommer til å spille riktig ball. Han har fått større tempo og matcher tempoet på internasjonalt nivå nå, sa Høgmo.

Nannskog etterlyser imidlertid en større kynisme og en litt mer direkte spillestil.

– Jeg savner at han går på avslutninger. Jeg vil se litt mer av det. Når han kommer med ballen så faller forsvaret for å unngå stikkere, og da er det muligheter for å avfyre skudd.

Den tidligere Stabæk-spissen og landslagsspilleren var ikke den eneste som lot seg imponere av Ødegaard. 

Både spillere og landslagssjef bet seg merke i den unge ballartistens prestasjoner.

– Det er vanskelig å se når jeg er på banen, men etter at jeg var byttet ut så jeg at han hadde bra føtter og fine berøringer. Der har dere nok en god spiller for fremtiden, sier Sunderland-spiller Sebastian Larsson.

– Ødegaard er en dyktig spiller. Han viste at han er et veldig godt blikk for spillet, sier Erik Hamrén som poengterte at han var mer opptatt av sine egne spillere enn de norske.