PST aksjonerte hos prisbelønnet filmskaper:
– Tror ikke dette hadde skjedd hos TV 2 eller VG

Politiets sikkerhetstjeneste gjennomførte mandag kveld en aksjon hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Politiet beslagla en rekke filer fra 43-åringens kommende filmprosjekt.

Ifølge Dagbladet tok PSTs folk med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Etter det TV 2 erfarer har razziaen sammenheng med pågripelsen av en norsk 18-åring i Gøteborg, som er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147d. PST mener mannen da var på vei for å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk stat. 

Filmet terrorsiktet 18-åring

Ifølge Rolfsen beslagla PST videofiler av den 18 år gamle nordmannen som ble pågrepet i Göteborg, siktet for å forsøke å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria.

– Vi har filmet gutten. PST var blant annet ute etter dette materialet, som de også tok med seg, sier Rolfsen til NTB.

18-åringens forsvarer, John Christian Elden, sier hans klient var på vei til Rhodos, og at han nekter straffskyld. 

Etterforskerne fra PST visste nøyaktig hva de var ute etter da de ransaket leiligheten, ifølge Rolfsen.

– Jeg ble klar over hva de var på jakt etter mens de lette i materialet mitt, det var en bestemt person.

Hindrer arbeidet

– Jeg må innrømme at jeg ble litt sjokkert. Det var ikke ventet at de skulle gjøre det. Jeg tenker litt på hvordan det er i andre land, hvor politiet bare kommer inn og gjør hva de vil, sier Rolfsen til TV 2 tirsdag ettermiddag. 

Filmskaperen påpeker at han ikke har noe å skjule overfor politiet, men at han samtidig må ha et godt og sikkert forhold til sine kilder. Han mener politiet har utnyttet at han er alene. 

– At politiet bare kommer inn og tar, jeg tror ikke dette hadde skjedd hos TV 2 eller VG.

«Dette blir mellom oss»

Rolfsen sier han jobber med å få videofilene tilbake fra PST. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er sterkt kritisk til at politiet har tatt beslag i de upubliserte filene til Rolfsen. 

– Alle journalister sier en eller annen gang i løpet av arbeidsuken at «dette blir mellom oss», og det er for at pressen skal beskytte sine kilder. Når politiet bare går inn og henter ut upublisert materiale, så viser de at kildevernet er svekket i Norge etter dette, sier Løken Stavrum til TV 2.

Hun håper nå at politiet ikke går gjennom videofilene som de har tatt med seg. PST skriver i en pressemelding tirsdag kveld at de ikke har gått gjennom opptakene. 

«PST forseglet beslaget og har klargjort dette for oversendelse til retten som avgjør om PST kan se innholdet. Beslaget er ikke gjennomgått av PST», heter det i pressemeldingen.

Izzat-skaperen

Rolfsen slo gjennom med filmen «Izzat» i 2005, og det er Rolfsen selv som bekrefter overfor avisen at PST gjennomførte aksjonen i hans hjem på Oslo vest. PST har foreløpig ikke kommentert aksjonen.

Ifølge Rolfsen gjennomsøkte tjenestemennene også bilen hans. Ifølge avisen har Rolfsen jobbet med dokumentarprosjektet siden januar i fjor, og han er nær ferdigstillelse.

Politiaksjonen skjedde dagen før to ankesaker mot Ubaydullah Hussain startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

TV 2 / NTB

Mer innhold fra TV 2