KREFT: Seks norske kreftpasienter tilknyttet Radiumhospitalet har deltatt i studien som har gitt oppsiktsvekkende resultater. Illustrasjonsfoto: Scanpix
KREFT: Seks norske kreftpasienter tilknyttet Radiumhospitalet har deltatt i studien som har gitt oppsiktsvekkende resultater. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Seks kreftsyke nordmenn har fått den nye «superbehandlingen»

Flere titalls flere norske pasienter vil i år kunne få tilbud om den nye revolusjonerende kreftbehandlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt om den nye kreftbehandlingen som har gitt så oppsiktsvekkende resultater at ledende kreftleger- og forskere omtaler det som det største gjennombruddet på 40 år med kreftforskning.

På verdens største kreftkongress i Chicago forrige helg, hvor kreftleger og forskere fra hele verden var samlet, ble det lagt frem resultater som ingen noen gang har sett maken til.

Blant de 945 kreftpasientene som har deltatt i studien av den nye kreftbehandlingen var det også nordmenn.

HÅP: Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus håper flere titalls norske kreftpasienter vil få den nye revolusjonerende kreftbehandlingen i år. Foto: TV 2
HÅP: Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus håper flere titalls norske kreftpasienter vil få den nye revolusjonerende kreftbehandlingen i år. Foto: TV 2
FORSKER: Enhetsleder Gry Geitvik og onkolog Åslaug Helland ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Scanpix
FORSKER: Enhetsleder Gry Geitvik og onkolog Åslaug Helland ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Scanpix

– Det stemmer, det var seks norske pasienter med i studien som alle har fått den nye kreftbehandlingen hvor man kombinerer to medikamenter, sier professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus til TV 2.

Det er bruk av immunterapi som har resultert i de oppsiktsvekkende gode resultatene.

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, sluttet kreften å utvikle seg for over halvparten (58 prosent) av pasientene som deltok i den første studien hvor denne behandlingen blir prøvd.

For én av ti pasienter forsvant kreftsvulstene fullstendig.

– For å sette dette i perspektiv, for cellegiften vi brukte før responderte under ti prosent. Altså under én av ti. Resultatene fra kombinert behandling innen immunterapi som ble lagt frem i Chicago er helt sensasjonelt gode, seks av ti responderte, sier Aamdal.

– Er helbredet for kreftsykdom

Han var selv tilstede på kreftkongressen og forteller at stemningen var helt fantastisk.

– Jeg har vært med på utallige studier innen føflekkreft opp gjennom årene og ingenting har virket. Men så kom ipilimumab som helt forandret behandlingen av føflekkreft. Medikamentet virker ikke bare godt på svulsten, men gjør at pasientene lever lenger, noen i mange, mange år etter at de er behandlet. Vi tror at noen av de som lever så lenge har blitt helbredet for sin kreftsykdom, sier Aamdal.

Norge sa først nei

Da medikamentet Ipilimumab ble forsøkt innført i Norge i 2013 sa Helsedirektoratet først nei til å innlemme medisinen i nasjonale behandlingsanbefalinger for føflekkreft, men etter motstand snudde daværende helseminister Jonas Gahr Støre slik at enkelte norske pasienter fikk tilgang til medisinen. 

– Etter det kom nok et medikament, Nivolumab, som virker enda bedre, raskere og har mindre bivirkninger enn Ipilimumab. Nå på møtet i Chicago kom resultatene fra kombinert behandling med Ipilimumab og Nivolumab som altså var helt sensasjonelt gode, forteller Aamdal.

Legemiddelverket er nå i ferd med å vurdere om også Nivolumab skal tas i bruk av norske helseforetak. Skulle innstillingen bli positiv er det opp til de regionale helseforetakenes beslutningsforum å kjøpe den inn slik at norske pasienter kan ta den i bruk.

Frykter behandlingen vil bli dyrt

Et viktig ankepunkt vil være prisen. Ipilimumab koster nær 800.000 per pasient og man forventer at den nye kreftbehandlingen vil bli minst like dyr.

– Vi har fått en del hint om at dette kommer til å bli kostbart og sannsynligvis komme til å sprenge de rammene vi har sett tidligere. Så vi frykter at det kommer til å bli dyrt og at det blir mye bråk rundt dette når dette skal inn på markedet og inn til bruk hos oss, sier Oddbjørn Straume, overlege ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus til TV 2.

Kreftforeningen kaller dette fremtidens kreftbehandling og har allerede varslet kamp for å få den innført, skulle prisen vise seg å være et avgjørende kriterium for myndighetene.

– Du gjør jo hva du kan for å forlenge livet, også hvis det til og med er mulig å kurere kreften. Om folk ikke har råd så tar de opp lån og reiser andre steder. Det er ikke et slikt helsevesen vi vil ha, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til TV 2.

Tror mange norske vil få behandlingen

Men uavhengig av norske helsemyndigheters behandlingstid håper og tror Aamdal at flere norske kreftpasienter snarlig vil få tilbud om den nye kreftbehandlingen gjennom en ny studie som skal iverksettes av produsenten.

– Vi har fått vite at det planlegges en sikkerhetsstudie i hele Europa for enda bedre å kartlegge bivirkningene av behandlingen. Studien kommer tidligst i gang i november i år. Det er enda ikke avgjort hvor mange som kan delta, men vi forventer at det blir flere tusen pasienter i Europa og flere titalls pasienter i Norge, sier han.

Immunterapi er ikke fri for bivirkninger, men sammenlignet med tradisjonell cellegiftbehandling virker den tilsynelatende mer skånsom.

– Men denne behandlingen hvor man kombinerer to medikamenter har mye mer bivirkninger enn medikamentene hver for seg. Behandlingen har bivirkninger som kan være alvorlige og ofte er de annerledes enn det som mange kreftleger er vant med. Derfor må man være langt mer kritiske til hvem som skal ha denne kombinasjonen som utgjør den nye kreftbehandlingen, sier Aamdal.