FARGERIKT: Tell hvor mange farger du ser her. Under kan du kanskje få en liten indikator på hvordan det står til med synet ditt. Foto: Diana Derval
FARGERIKT: Tell hvor mange farger du ser her. Under kan du kanskje få en liten indikator på hvordan det står til med synet ditt. Foto: Diana Derval

Hvor mange farger ser du på bildet? Svaret kan avsløre mer enn du tror

Er du en av de unike tetrakromaterne? Ta testen som spres som ild i tørt gress. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle oppfatter farger forskjellig, og vi kan trygt si at vi fikk bevist dette med #thedress da vi kranglet om kjolen var blå eller hvit.

Nå er det professor og selverklært neuromarketer Diana Dervals synstest som går som en farsott på nett – til tross for at både testen og Diana får hard medfart av eksperter.

Derval forsker på hvordan hjernen vår oppfatter og reagerer på ymse former for stimuli, og hun har laget en test som hun mener kan påvise hvor mange typer tapper, altså fargereseptorer, du har i øynene dine. 

Derval mener at antall farger du ser på bildet øverst kan fortelle om du er en såkalt dikromat, en trikromat eller en unik tetrakromat.

Hennes meningsmotstandere mener derimot at det er komplett umulig at en PC- eller mobilskjerm er i stand til å vise frem alle fargene, og at det derfor er nyttesløst å ta testen som spres som ild i tørt gress. 

I forskningsrapporten The Right Sensory Mix påstår Derval at en liten gruppe mennesker kan se farger ingen andre ser fordi de har en snerten fjerde fargereseptor. 

Så da er det bare å telle i vei, og kanskje få en indikator på hva slags type Diana Derval mener at du er:

Under 20 farger: Du er en dikromat. Det er sannsynlig at du liker best fargene svart, blått og beige. 25 prosent av oss er dikromatiske, skriver hun i rapporten.

20 til 32 farger: Du er en trikromat. Du har tre typer tapper som er i den lilla, grønne, blå, og røde sonen. Du liker mange forskjellige farger, du – kanskje ikke så rart, med tanke på at du faktisk kan se dem. Halvparten av befolkningen er ifølge Derval trikromater.

33 til 39 farger: Du er en tetrakromat. Du har fire typer tapper, mener Derval. Fargen gul kan irritere deg noe voldsomt. I rapporten skriver hun at 20 prosent av oss er tetrakromatiske.

Over 39: Er du så sikker på at du faktisk klarer å se 39 farger på bildet? I så fall har du sett alle fargene på bildet, men sannsynligvis kan skjermen din bare vise 35 av dem.

Til tross for at testen spres på nett og at Diana Derval mener at den kan fortelle noe om synet ditt, er den foreløpig nødt til å bli tatt med ei god klype salt. De lærde strides om det i det hele tatt finnes tetrakromater der ute.

Biologiprofessor Kimberly Jameson ved University of California fortalte BBC i fjor at de virkelig finnes, men i New Castle University sitt forskningsprosjekt Tetrachromacy Project kommer det - kanskje ikke så overraskende -  frem at dataskjermer ikke er i stand til å vise alle mulige farger, og at det derfor er vanskelig å ta fargetesten.

Forsker på fargesyn, Jay Neitz ved Medical College of Wisconsin mener at rundt halvparten av alle kvinner har en fjerde form for fargereseptor i øyet, og at bare en liten brøkdel av disse kan se flere farger enn andre. 

Han mener at kun to prosent av alle verdens kvinner er tetrakromater, mens hjerneforsker Gabriele Jordan ved Newcastle University mener at tallet er høyere. Hun anslår at 12 prosent av alle verdens kvinner er tetrakromater.