TRENER PÅ NORSK JORD: Zlatan Ibrahimovic under det svenske fotballandslagets trening på Bislett lørdag før privatlandskampen mot Norge.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TRENER PÅ NORSK JORD: Zlatan Ibrahimovic under det svenske fotballandslagets trening på Bislett lørdag før privatlandskampen mot Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Slik skal Norge stoppe Zlatan

Seks norske landslagsspillere om hva som skal til for å stanse den svenske superstjernen.

ULLEVAAL (TV 2): Zlatan Ibrahimovic er, til tross for at han ikke så ut til å være i sitt livs form på treningen søndag, mannen Norge må stoppe skal det bli seier mot Sverige.

Men hvordan skal det gjøres? Mange har stilt seg det spørsmålet. De færreste finner et virkelig godt svar.

Vi har spurt et utvalg norske landslagsspillere om hvordan de ser for seg at man kan stoppe den ustoppelige.

Forrige gang Zlatan møtte Norge satte han tre baller i nettet bak Rune Almenning Jarstein.

Nå håper Ørjan Nyland å unngå samme behandling.

– Man er et lag som må stoppe dem, det begynner helt fremme med spissene, og går helt bak til oss, målvakt og forsvarere, sier Nyland til TV 2.

– Hvordan vi skal stoppe Zlatan? Det må du spørre midtstopperne om, kontrer spiss Joshua King med et glis.

– Holde ballen i laget

De fleste holder frem laginnsatsen som en viktigste faktoren til å stoppe enmannsangrepet Zlatan Ibrahimovic.

Sisteskansen satser på hjelp fra de foran seg på banen.

– Vi vet at han er stor og sterk og har et godt skudd, så vi må hindre at han får utnyttet. Så vil Sverige trolig komme til en del innlegg. Om vi ikke vinner ballen, så må vi i alle fall hindre at han får den, sier Ørjan Nyland.

En måte å sørge for at den svenske spissen ikke får ballen er å holde den i laget selv.

Det mener midtbanestrateg Stefan Johansen er en god løsning. 

Norge skal etter planen øve på det de skal gjøre mot Aserbajdsjan mot Sverige. Der forventes det at Norge skal holde mer på ballen enn hva som kanskje ville vært naturlig mot Sverige.

– Det er ikke så lurt å gi Zlatan ballen i alle fall. I mine øyne er han helt der oppe med Messi og Ronaldo. Han er en fantastisk bra spiller og gir man ham for mye rom smeller det med en gang, sier Johansen til TV 2.

– Vi er et ballbesittende lag, og vi ønsker å styre kampene. Dersom vi klarer det, så er vi langt på vei mot å stoppe Zlatan så godt som det kan gjøres.

Må ta duellene

33-åringen er 195 centimeter høy og kraftig. Det kjennes når man møter Zlatan, som kombinerer størrelsen og kraften med en utrolig teknikk.

Det er en kombinasjon som er vanskelig å stoppe.

– Hvis han har dagen og vil så er han klart en av verdens beste. Med den fysikken og teknikken kan han gjøre nesten hva han vil. Man må egentlig være et steg foran ham hele tiden. Som regel så er det han som ligger et steg foran, sier Håvard Nordtveit.

Midtstopperen får trolig mye med superspissen å gjøre.

– Man må være klar til å gå i duellene, for han legger i alle fall ikke noe i mellom i taklingene, sier Nordtveit, og får støtte av sin kaptein.

– Det gjelder å være tøff og beinhard med Zlatan. Man må gå hardt i duellene, sier Per Ciljan Skjelbred.

En som kan få en viktig rolle er Alexander Tettey. Som den defensive stabilisatoren på midtbanen har han en nøkkelposisjon når det kommer til å holde ballen unna Zlatan.

– Stoppe Zlatan? Det kan ikke jeg gjøre, da måtte jeg vært to meter høy, sier Tettey til TV 2.

– Det jeg kan være er en skjerm foran forsvaret og sørge for at han får minst mulig ball. Det kan jeg ta på meg. 

Troa på forsvaret

Felles for midtbanespillerne Johansen, Ciljan Skjelbred og Tettey er at de har klokkertro på mannskapet bak seg på banen.

– Jeg er helt sikker på at det gir dem en ekstra boost å få spille mot en så god spiller, sier Johansen.

– Jeg tror alle forsvarere vil bryne seg mot det beste som fins, istemmer Per Ciljan Skjelbred.

– Jeg misunner ikke midtstopperne den oppgaven de har, men vi har gode midtstoppere, sier Tettey som også minner om at Sverige har andre spillere på banen.

Akkurat det kan være greit å ha i mente, for en av dem er i alle fall bevisst på at alt fokuset på Zlatan kan komme ham til gode.

– Det blir mye fokus på Zlatan, og det kan gi litt ekstra rom til meg. Det gjelder det å utnytte, sier vingen Jimmy Durmaz til TV 2.