Oslo  20150606.
Eliteserien fotball 2015: Vålerenga - Rosenborg. Rosenborgs Pål André Helland feirer 2-0-målet til bortelaget under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Ullevål stadion lørdag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20150606. Eliteserien fotball 2015: Vålerenga - Rosenborg. Rosenborgs Pål André Helland feirer 2-0-målet til bortelaget under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Rosenborg på Ullevål stadion lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg skulle lyttet mer til Hamrén da han var Rosenborg-trener

Hadde Pål André Helland fulgt den svenske landslagssjefens råd, hadde kanskje gjennombruddet kommet for lenge siden.

LILLESTRØM (TV 2): Pål André Helland har fått sitt store gjennombrudd i Tippeligaen denne sesongen, og på mandag kan han få debuten på landslaget.

Det vil han i tilfelle gjøre mot sin tidligere trener i Rosenborg, Erik Hamrén, som nå er trener for det svenske landslaget.

Hadde han lyttet til Hamrén da det var treneren hans kan det være at debuten hadde kommet tidligere for 25-åringen.

– Jeg skulle ha hørt mer på ham da han var i Rosenborg. Det er noe av det han prøvde å dytte inn i hodet mitt som har gjort at jeg har tatt det steget nå, sier Helland til TV 2.

– Forstod ikke hva som krevdes

En viktig suksessfaktor han holder frem selv er at han fysisk er bedre enn noengang.

Kropssammensetningen hans har forandret seg.

– Jeg er kanskje noen kilo lettere. Det er noen kilo fett som er borte, også er det noen kilo flere muskler på. Jeg er mer seriøs og bevisst på hva jeg dytter i meg, sier 25-åringen. 

Modningsprosessen gleder også Erik Hamrén, som ikke ville si hvilken norsk spiller han skulle ønske var svensk.

Han skrøt likevel av tidligere RBK-spillere som Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey som han omtalte som «fantastiske», da han var trener i Trondheim.

– Jeg hadde også litt med Pål Helland å gjøre da han var ung. Han forstod kanskje ikke helt hva som krevdes, sa Hamrén på spørsmål fra TV 2 på sin pressekonferanse før Norge-kampen.

– Men fotballtalent fans det i massevis. Jeg ga jo ham sjansen på a-laget. Etter det jeg har forstått har han utvikles mye mentalt.

– Jeg vet at han følger med og at han syns det er artig at jeg gjør det bra. Han sa at han hadde troen på meg, men at jeg kanskje måtte ta den tunge veien for å klare det, sier Helland.

Ros av sjefen

Per-Mathias Høgmo bekreftet på sin pressekonferanse søndag at Helland er aktuell for spill mot Sverige, til tross for at han spilte kamp lørdag.

Samtidig benyttet han anledningen til å rose ham.

– Det er gledelig at vi får en type kant med litt andre ferdigheter, som kan komplementere oss. Han er en poenggjører med både mål og målgivende pasninger. Han har stor kapasitet, han scorer høyest på tester i Rosenborg. Det er en god kombinasjon med at han kan dra av spillere teknisk. Han har også et godt skudd og en god frisparkfot. Han har mye spennende ved seg, sa Høgmo.