SKJERP DERE, NORGE: Svensk kommentator blir dårlig av all hypen rundt Martin Ødegaard. Foto: Faksmilie Expressen/Scanpix
SKJERP DERE, NORGE: Svensk kommentator blir dårlig av all hypen rundt Martin Ødegaard. Foto: Faksmilie Expressen/Scanpix

Svensk kommentator: – Jeg får vondt i hele kroppen av Ødegaard-hypen

Expressen-kommentator oppfordrer hele Norge til å la Martin Ødegaard (16) være i fred.

Martin Ødegaard kaprer ikke bare overskriftene i Norge om dagen. Også svenskene har bitt seg merke i Real Madrids norske 16-åring.

Men ikke alle er like begeistret for all omtalen og forventningene som knyttes til Ødegaard får i Norge.

– Som han allerede er Messi eller Zlatan
Kommentator Thomas Wilbacher i den svenske storavisen Expressen blir regelrett dårlig av hypen rundt Ødegaard.

– Han er superhypet i Sverige også. Alle snakker om han som den neste Messi, Maradona og Zlatan. Men når man går inn på norske nettaviser er det som om han allerede er Messi eller Zlatan, sier Wilbacher til TV 2 Sporten på telefon fra Sverige.

– Når man ser på andre spillere, så var for eksempel Messi 19-20 år da han slo gjennom. Ødegaard har ikke spilt ennå på A-lagsnivå. Det er for mye. Risikoen er at fallet blir for stort, sier han videre.

– Har ingen andre å skrive om
Wilbacher tror mye av årsaken til alt omtalen Ødegaard får, er at norske medier ikke har andre profiler å skrive om.

– Dere har jo ingen andre å snakke om, så vi skjønner jo det. Han hadde jo blitt hypet i Sverige også. Men det blir helt urimelig å stille så høye krav. I kveld forventes det at han skal være avgjørende, og det er kanskje litt for mye, fastslår Expressen-kommentatoren, som tror Zlatan Ibrahimovic uten tvil kommer til å gå seirende ut av duellen mot Ødegaard på Ullevaal mandag kveld.

– Jeg synes Sverige er et klart bedre lag, men samtidig er det en treningskamp. Jeg tror ikke det blir en kamp der alle gir alt, men at det blir litt treningskamp. Hvis vi snakker om kampen i kampen, mellom Zlatan og Ødegaard, så kommer Zlatan til å vinne den, konstaterer han.

– Hypen var total
På kommentatorplass i Expressen minner Wilbacher om Jonny Rödlund, som ble utenlandsproff i Anderlecht som 15-åring og ble sett på som Sveriges største talent på 1980-tallet.

Rödlund fikk imidlertid aldri den karrieren et samlet fotball-Sverige hadde håpet på.

– Jeg husker Buster-bladene og folk som snakket om Jonny Rödlund og sammenlignet ham med Diego Maradona. Hypen var total. Hypen var totalt urimelig, skriver Wilbacher, og fortsetter:

– Da Rödlund ble hentet av Anderlecht som 15-åring og ble Sveriges yngste proff gjennom tidene, var han uten tvil et av Europas største talenter. Men han var 15 år! Utviklingen uansett medfødt talent fra gutt til mann, ungdomsspiller til ferdig A-lagsspiller, er alltid delikat. Den var det for Freddy Adu, den var det for Jonny Rödlund og den er det for Martin Ødegaard, slår Expressen-skribenten fast.

– Zlatan-sammenligningen en vits
Han mener påstandene om at Martin Ødegaard kan bli bedre enn Zlatan Ibrahimovic er en dårlig «norske-vits».

– Jeg leste nylig at nordmennene synes unge herr Ødegaard kan bli bedre enn Zlatan. Dere vet hvorfor de ikke bygger galehus i Norge? Selvsagt fordi det er umulig å bygge tak over et helt land, skriver Wilbacher.

Expressen-skribenten får vondt i hele kroppen når han leser om de skyhøye forventningene fotball-Norge har til Ødegaard.

– Skjerp dere, Norge!
– Fra spøk til alvor, jeg får vondt i hele kroppen av denne Ødegaard-hypen. Jeg har forstått at han er en skikkelig tøffing som arbeider hardt og målrettet på trening. Sannheten er at han sannsynligvis kommer til å få en suksessrik karriere. Mye taler for det. Men la han være i fred, Norge. Slutt å sammenligne ham med verdens beste spillere. Slutt å forvente dere Gullballer og titler. Skjerp dere! For den dagen unge herr Ødegaard møter motgang kan alt raseres, mener Wilbacher, før han kommer med følgende oppfordring:

– Jeg forstår selvsagt at et talent av Ødegaards kaliber ikke kan leve et normalt norsk liv med hytte og søndagstur i fjorden. Men la ham vokse opp i et noenlunde nyansert klima, i hvert fall!