Denne kan gi dem en skikkelig opptur i Norge

Endelig får Renault SUV med 4x4. Les testen:

Under skallet har den mye til felles med konsernbror Nissan Qashqai, men Renault-designerne har sørget for å gi Kadjar nødvendig særpreg.
Under skallet har den mye til felles med konsernbror Nissan Qashqai, men Renault-designerne har sørget for å gi Kadjar nødvendig særpreg.

De franske bilprodusentene fulgte ikke med i timen da SUV-ene virkelig begynte å ta av i det europeiske markedet. Det har de tapt mye på, og det har også tatt dem merkelig lang tid å innse at SUV-trenden ikke bare var et blaff.

Men nå har de våknet. Både Peugeot, Citroën og Renault har kommet med mindre crossovere, og nå er det klart for Renaults bidrag i klassen for kompakte familie-SUVer. Det vil si: Dette er egentlig ikke deres første bil i klassen. For noen år siden forsøkte de seg med en Korea-produsert modell som het Koleos. Den ble et skikkelig mageplask, og ble ikke engang tatt inn til Norge.

Med Kadjar har de sannsynligvis gjort hjemmeleksene bedre. Det hører med til historien at de også har hatt en relativt enkel jobb, i og med at Kadjar under skallet deler veldig mye av teknikken med konsernbror Nissan Qashqai. Det er ingen dum donor å ha, for Renault har nok den største utfordringen vært å gi Kadjar såpass mye særpreg at kundene ikke bare oppfatter den som en kopi av Qashqai.

Startprisen er på gunstige 265.000 kroner, da får du 1,2-liters bensinmotor og utstyrsnivå Zen. I andre enden av prisskalaen, finner vi en 1,6-liters dieselmotor på 130 hestekrefter, det er eneste motoralternativ som tilbys med 4x4. Da er prisen 370.000 kroner, det er det absolutt ikke noe å si på.
Vi er på den europeiske lanseringen, nord i Spania. Nå er vi spente på å finne ut om Renault kan hevde seg i denne klassen.

Les også: Hvor ble det egentlig av denne SUV-en?

Hvordan er den å kjøre?

Det er ikke så mange år siden det var ganske enkelt å skille kjøreegenskapene på en fransk bil, fra for eksempel de tyske og japanske. Med det franske særpreget har blitt gradvis tonet ned, det er også Kadjar et godt eksempel på. Stor grad av Qashqai-DNA spiller naturligvis også inn her.

Renault-ingeniørene har helt klart vektlagt komfort underveis i utviklingen. Deler av testen foregår på motorvei, og her imponerer Kadjar. Bilen kjennes velbalansert ut, og god støydemping er med på understreke følelsen av at dette er en bil du fint kan ta med ut på skikkelig langtur. 

Vi får også testet den på steinete og til dels dårlige grusveier. Understellet svelger unna store ujevnheter veldig bra, på vaskebrett smeller det litt mer i bilen. Men jevnt over er dette klart godkjent og til daglig bruk er Kadjar en svært lettkjørt bil.

Gamle og gode: Bruktbilene med minst feil

Hvordan er plassen?

Innvendig merkes det at Renault har hatt fokus å gjøre bilen til sin egen, og ikke noen Qashqai-kopi. Dashbordet er litt blanding av premium-effekter (som synlige sømmer) og mye svart hardplast. Det ser ganske bra ut, men billigfølelsen trenger gjennom når du tar og føler på detaljene.

Et eksempel på det er også innsiden av bakdørene. Her er det rett og slett bare hard plast. Et bevis på at sparekniven har vært i bruk.

En liten fransk særegenhet skinner gjennom på koppholderne i midtkonsollen. De er for grunne til å kunne fungere optimalt.

Plassmessig er det imidlertid positivt. To voksne sitter greit i baksetet, og bagasjerommet svelger unna 472 liter. Det er bra til å være denne bilklassen. Bagasjerommet ser ganske grunt ut, men her gjelder det å pakke i høyden.

– Hvorfor har disse bilene nesten ikke bagasjerom?

Hvordan er designet?

Renault er inne i en god periode designmessig. Lillebror Captur har fått mye velfortjent skryt og Renault har tatt med flere elementer derfra over til Kadjar..

De høye panser-sidene gir særpreg, samtidig som de også er synlig når du sitter inne i bilen. En noe uvanlig detalj på en ny bil i dag, det gir et solid og litt bastant inntrykk.

Fronten er veldig Renault anno 2015. Skulpturerte lykter, og en stor grill med digert Renaultmerke i. Profilene nederst på dørene kjenner vi igjen fra Captur. Knekken på bakdørene er med på å gi et sporty inntrykk. Alt i alt er dette et vellykket design, og det er naturligvis også viktig i en klasse med så mange konkurrenter. Her skiller Kadjar seg ut i positiv retning.

Denne Renaulten er en av klassens tøffeste

Går den bra?

Vi velger å konsentrere oss om utgaven med 1,6-liters diesel, den har 130 hestekrefter under panseret. Dette er en velkjent motor som allerede leverer varene i flere andre modeller. Den kler Kadjar veldig bra. Her er det fint kraftoverskudd og nok trøkk til at forbikjøringer går helt uanstrengt. Støydempingen er også god.

Det offisielle tallet på 0-100 km/t er på 10,5 sekunder. I seg selv ikke spesielt imponerende, men bilen føles raskere og ikke minst er den sterk på mellomaksellerasjoner.

Vi fikk også prøvd bilen med Renaults 1,2-liters bensinmotor på 130 hestekrefter. Den mangler litt bunndrag sammenlignet med dieselen, men er en kvikk og turtallsvillig sak.

... og hva er konklusjonen?

Renault kommer sent til denne klassen, og de kommer egentlig heller ikke med så mye nytt. Men likevel er Kadjar en bil du absolutt bør ta med i vurderingen hvis du vurderer kompakt SUV.

Designmessig går den langt utenpå flere av konkurrentene. Den er også komfortabel og velkjørende, særlig på landevei. Prismessig legger Renault seg på et ganske moderat nivå. Utstyrspakkene gir god valuta for pengene. I sum betyr det at du får en rommelig kompakt-SUV med fin dieselmotor, 4x4 og mye utstyr til under 400.000 kroner. Ikke verst!

Renault er på offensiven: Øker mest i Norge

Vi har naturligvis testet Nissan Qashqai også, les mer om den her: