Norges største stjerne var egentlig ikke så interessert i fotball

Ada Stolsmo Hegerberg (19) takker familien for at hun nå er klar for VM-sluttspill med det norske flagget på brystet.

– Det var søsteren og broren min som var fotballspillere - og mamma og pappa såklart. Jeg var bare en som hang rundt og egentlig ikke var så interessert. Men jeg ble dratt inn i det etter hvert.

Det sier Ada Stolsmo Hegerberg. En av Norges aller beste kvinnelige fotballspillere.

TV 2 møter henne bare et lite utspark fra spillerhotellet som ligger midt i sentrum av den canadiske hovedstaden Ottawa.

Se TV 2s møte med Ada Stolsmo Hegerberg øverst i artikkelen

Om kort tid løper hun ut til sin første VM-slutspillkamp for Norge. Til tross for at hun ennå ikke er fylt 20 er Lyon-proffen likevel den spilleren det kanskje er knyttet høyest forventninger til i sommerens VM-sluttspill.

– Jeg tenker faktisk ikke så mye over akkurat det. Jeg har egentlig satt store krav til meg selv helt siden jeg var yngre. Det er det samme her som i Lyon. Alle spillere har et ansvar, og det må du ta seriøst, sier hun.

TRENINGSPARTNERE: Helt siden de var små har Andrine Stolsmo Hegerberg (t.v) og lillesøster Ada trent sammen. Foto: Privat
TRENINGSPARTNERE: Helt siden de var små har Andrine Stolsmo Hegerberg (t.v) og lillesøster Ada trent sammen. Foto: Privat

Takker familien
Hegerberg har tidligere fortalt om hvordan hun med god hjelp av sine foreldre har trent seg opp til å komme på det nivået hun er i dag. 
Hun gir dem mye av æren.

– Mamma og pappa har ikke bare vært trenere. Vi har vært et team hele veien. Hele familien har vært det. Alle de øyeblikene vi har hatt sammen på egentrening og i bilen til og fra trening og kamp har gitt meg veldig mye. Både med det å forstå fotball, men også forstå verdiene og innsatsen som må legges ned for å nå toppen, sier hun.

Men det er storesøsteren Andrine som har vært den nærmeste treningspartneren, og landslagsspissen ler høyt når hun får se høydepunktene fra en Kolbotn-kamp i 2011 der Ada scoret tre, og storesøster det siste i en 4-1-seier over Røa.

– Haha, vi har heldigvis litt mer muskler på kroppen nå, sier hun og fortsetter:

– Vi har betydd veldig mye for hverandre. Vi har motivert hverandre og hatt et utrolig konkurranseinstinkt oss i mellom. Vi har dratt hverandre opp og hatt et søsterforhold samtidig som vi har vært konkurrenter. Det har fått oss begge til å utvikle oss veldig mye, sier hun.

Utenlandsproff og EM-finalist som 17-åring
Stolsmo Hegerberg har lenge vært et kjent navn i norsk kvinnefotball. I 2013 gikk hun til tyske Turbine Potsdam. Samme år ble hun som 17-åring tatt ut i EM-troppen til mesterskapet i Sverige.

SISTE FORBEREDELSER: Ada Stolsmo Hegerberg her sammen med Ingrid Moe Wold på Landsdowne Stadium i Ottawa.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SISTE FORBEREDELSER: Ada Stolsmo Hegerberg her sammen med Ingrid Moe Wold på Landsdowne Stadium i Ottawa. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Der presenterte hun seg med en perlescoring mot Spania.

– Mesterskapet i Sverige var noe av det kuleste jeg har vært med på. Det enorme trøkket, alle banene var perfekt og hele stemningen under mesterskapet var fantastisk. Så gjorde vi det jo også bra. Så den opplevelsen tror jeg ga alle i troppen en hel del, sier hun.

Og om hun ikke hadde markert seg i internasjonal kvinnefotball fra før, så hadde hun i alle fall gjort det nå. Sommeren etter skrev hun under for den franske storklubben Lyon hvor hun med 34 mål i sin første sesong har bidratt sterkt til at laget har kunnet juble for både serie- og cupgull.

– Det har vært et lite eventyr. I starten var det slik at jeg lurte litt på når denne ferien skulle ta slutt. Man våknet opp i et varmt land, hadde fine folk rundt seg og var i en utrolig profesjonell klubb. Jeg har fått utviklet meg en hel del, lært et nytt språk og møtt nye mennesker, så det har egentlig vært et fantastisk år. Samtidig blir man alltid sulten til å nå nye ting, sier hun og bekrefter dermed inntrykket du umiddelbart får når du møter 19-åringen fra Sunndalsøra:

Ada Hegerberg blir nemlig ikke mett på suksess. Hun vil alltid vinne mer. Og akkurat den type vinnerskaller er greit å ha når Norge nå skal ut i et mesterskap der nivået er høyere enn noen gang.

Allerede i andre gruppespillkamp møter de overkvinnene fra EM-finalen i Sverige.

– Jeg synes vi skal ha guts og gå inn i mesterskapet med en offensiv holdning. Vi må være realistiske på at nivået er høyt, men samtidig så er vi jo med i et VM, da kan vi ikke spare på noe. Så når vi starter mot Thailand så kommer vi til å se et norsk lag som kommer til å gå «all inn», sier Hegerberg.