Frykter omkamp om slamdeponi 25 år etter dumpingseier 

Miljøbevegelsen jublet for seier i 1990 etter ti års miljøkamp. Men nå kan det bli omkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av de største miljøslagene på 80-tallet handlet om deponering av gruveslam, akkurat som debatten om deponering av gruveslam i Førdefjorden i disse dager.

Gruvedriften Titania i Rogaland ble etter ti år med aksjoner og politisk press tvunget til å legge gruveslammet på land i 1990.

Gruveslam er det som blir til overs når malmen er tatt ut. Landdeponiet til Titania fyller i dag et område på 1,3 kvadratkilometer i Sokndal kommune i Rogaland.

Deponiet holdes på plass av store demninger innimellom fjellknattene i området.

Ville protester fra miljøbevegelsen

Direktør Dag Larsen i Titania sier at det var en politisk prosess som tvang Titania til å deponere gruveavfallet på land. 

– Det var ikke vårt valg og det var heller ikke det som var de faglige rådene da, sier Larsen til TV 2.

For Titania startet med å deponere gruveavfallet i Jøssingfjorden, noe som førte til ville protester fra Natur &Ungdom og Bellona, som okkuperte miljøvernministerens kontor - to ganger.

Rune Haaland, en av grunnleggerne av Bellona, var en av de mest aktive.

MOTSTAND: Miljøbevegelsen kjempet og vant for 25 år siden. Foto: NTB/Scanpix
MOTSTAND: Miljøbevegelsen kjempet og vant for 25 år siden. Foto: NTB/Scanpix

– Det er ingen tvil om at Titania var en seier, vi fikk stoppet et utslipp i sjø og miljøkonsekvensene på land er marginale sammenlignet med å ha dem i sjø, sier han i dag.

Nå er deponiet fullt

Men nå er landdeponiet til Titania snart fullt og selskapet vil på nytt vurdere å slippe slammet i sjøen.

– Ja, det vil nok definitivt være en av mulighetene vi kommer til å utrede her, sier Dag Larsen.

– Og da snakker vi om Dyngadjupet?

– Ja, det tør jeg ikke si. Men det var der vi avslutta forrige gang, sier han. Han regner med at det kan bli nytt bråk ved Titania, hvis bedriften får tillatelse til å deponere gruveavfallet i sjøen.

– Det var mye rabalder på 80-tallet og for å si det sånn, det kan godt hende at Titania med sin historie vil skape reaksjoner igjen, sier Dag Larsen.

DEMONSTRASJON: Igjen kjemper miljøaktivister mot at gruveavfall skal dumpes i det marine miljø. Denne gangen står slaget i Førdefjorden.
DEMONSTRASJON: Igjen kjemper miljøaktivister mot at gruveavfall skal dumpes i det marine miljø. Denne gangen står slaget i Førdefjorden.

Landdeponi fullt om sju år

Direktøren ved Titania får støtte fra den geologiske ekspertisen.

Professor Per Aagaard ved Universitetet i Oslo har jobbet med problematikken i mange år. Han mener at et sjødeponi for Titania er en mye bedre løsning enn et deponi på land. 

– Jeg mener at Titania snarest må begynne undersøkelser for å finne et sjødeponi, sier han.

Om sju år er Titanias landdeponi fullt. Innen da må de ha funnet en ny løsning på problemene med avfallet fra gruvedriften.

Hvis de får tillatelse til å deponere avfallet i sjøen kan det bli nye aksjoner fra miljøbevegelsen, mer enn 30 år etter de første demonstrasjonene i 1983.