SVINDEL: Hvert år blir over 200.000 nordmenn frastjålet identiteten sin.
SVINDEL: Hvert år blir over 200.000 nordmenn frastjålet identiteten sin.

Slik sikrer du deg mot ID-tyveri

Du kan gjøre mye selv for å unngå at identiteten din blir stjålet. Her rådene som er gull verdt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 200.000 nordmenn opplever at identiteten deres blir stjålet hvert år.

Mange føler de står veldig alene når de må bedyre sin uskyld overfor nettbutikker og kredittselskap når regningene og kravene hagler ned i postkassen. 

Christian Meyer, NorSIS
Christian Meyer, NorSIS

Statens organ for personsikkerhet NorSIS mener det er avgjørende å komme svindlerne i forkjøpet. 

– Det viktigste man gjør er å ha oversikt over bruken av egen identitet og å følge med på hva som skjer på internett. Google deg selv innimellom og følg med på kontoutskriften din! Oppdager du at det er tatt ut selv små beløp du ikke kjenner igjen, så kan det være første skritt på svindel, sier Christian Meyer som leder prosjektet idtyveri.info hos NorSIS. 

Farlig når personinfo kombineres

Dersom man henter ut informasjon som er offentlig tilgjengelig og kombinerer dette med det man finner i telefonkataloger, vet man allerede veldig mye om deg.

Når du i tillegg publiserer hva du gjør, hvor du er og hvem du er sammen med på Facebook, kan svindlere enkelt legge dette sammen og gi seg ut for å være deg. 

– Hvis du forteller hele verden alt om deg i sosiale medier, så er det forholdsvis enkelt å opptre som deg. Hvis de i tillegg henter ut offentlig informasjon som er tilgjengelig, så har de veldig mye, påpeker Meyer. 

Viktigst å anmelde ID-tyveriet

Når identiteten din først er stjålet, er det viktigste du kan gjøre å anmelde forholdet. 

– Det må du gjøre med én gang! Da har du et dokument på at forholdet er meldt i fra, og du står sterkere når du skal nekte å betale regninger som andre har handlet for, sier Meyer.  

Han ber alle sette seg nøye inn i hva man kan gjøre for å unngå at man blir svindlet. Vi har samlet de beste rådene her: