SOL OG SYDEN: Cecilie Halvorsen vender ryggen til grå skyer hjemme i Sande, og satser på sol på Rhodos. Foto: Privat/NTB scanpix
SOL OG SYDEN: Cecilie Halvorsen vender ryggen til grå skyer hjemme i Sande, og satser på sol på Rhodos. Foto: Privat/NTB scanpix

Kald vår gir Syden-feber:
Cecilie (43) rømmer med mann og barn fra den norske sommeren

Den kalde sommeren får nordmenn til å kjøpe sydenturer. Cecilie (43) skal for en sjelden gangs skyld til Syden, og glad er hun for det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens regner pøser ned hjemme i Sande i Vestfold, kan Cecilie Halvorsen kose seg med tanken på varmere strøk. 

Om et par uker reiser hun til Rhodos sammen med samboer og to barn på ni og fem år. 

– I utgangspunktet ble ikke turen bestilt i ren frustrasjon, for vi har hatt noen fine somrer i det siste. Men man vet jo aldri med sommeren her hjemme, sier hun. 

Dårlig vær drar opp etterspørselen

Men når det gjelder sommeren lenger sør i Europa, er det nærmest solgaranti. Det er det mange nordmenn som har skjønt. Tall fra turoperatøren Star Tour viser en økning på 76 prosent siste uken i mai, sammenlignet med 2014.

Selskapet mener en våt og kald mai, pluss prognoser som varsler dårlig vær videre utover sommeren, får flere nordmenn til å bestille tur til syden

– Regn og kulde så nære sommerferien gjør at mange velger å reise utenlands for å være helt sikre på å få seg en varm og solrik ferie, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour.

Nettopp sol og bading er i tankene til Cecilie Halvorsen og familien hennes, når turen til Rhodos kun er noen dager unna. 

– Ja jeg ser frem til det. Særlig nå i dag da det plasket ned her. Da tenkte jeg at det skal bli deilig, sier hun. 

Første gang i Syden

Familien fra Sande har ikke pleid å reise til Syden om sommeren.

– Dette er første gang for ungene av vi reiser til Syden om sommeren. Vi har pleid å feriere i Norge, litt i Sverige og Danmark, sier hun.

– Men Vestfold er vel et bra sted å være når det gjelder sommerværet?

– Ja, vi har vært hjemme en del også. Sjøen er bare fem minutter unna der vi bor. Det er veldig bra hvis været slår til. Men det er det jo ikke alltid, da, sier Cecilie. 

I år kan Cecilie og familien få i pose og sekk dersom sommeren skulle dukke opp i Norge. Men vi trenger ikke holde pusten mens vi venter, skal vi tro TV 2-værmelder Elin Tvedt.

Vær-Elin går og håper

Hun mener en sydentur ikke er et dårlig valg for nordmenn som har behov for sol på kroppen.

– Etter den sommeren vi har så langt føler jeg meg litt som Trond-Viggos triste værmann, sier Elin Tvedt, med referanse til Trond-Viggo Torgersens sketsj, der en gråtkvalt værmelder oppsummerer de håpløse værprognosene.

Værprognosene for de nærmeste dagene er nesten like parodiske som Trond-Viggos klassiske værsketsj. 

– Vi går og håper på det store høytrykket som skal gi pent vær, men det ser vi ikke. Over Norge sør for Dovre og Stad har vi et lavtrykk, som trekker seg østover, sier hun.

– Mandag eller tirsdag kommer kanskje litt finere vær, på grunn av et høytrykk som akkurat nå ligger over Storbritannia. Det er for langt sør til at det skaper særlig bra vær her, men noe av det kan kanskje tøtsje innom Sør-Norge, sier Tvedt, og understreker at dette er usikre prognoser - og uansett kortvarig.

– Lurt med en sydentur

I Nord-Norge blir det ikke stort bedre. Der ligger et lavtrykk ute i havet, som sender regnbyger inn over landsdelen. 

– Det blir ikke noe stor sommer der heller de nærmeste dagene, sier værpresentatøren. 

– Så, å bestille en sydentur i affekt?

– Det tror jeg kan være lurt, sier Elin Tvedt.

Her kan du se værprognosene over hele landet.

Spania og Hellas

Reiseoperatøren Ving melder også om større pågang i det kalde vårværet.

– I tillegg til at mai måned har vært unormalt kald er det nok mange som begynner å bli usikre på hva slags sommervær vi har i vente, sier Vings kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i en pressemelding. 

Klassikerne Mallorca, Antalya-kysten og Kreta er de mest populære, men de mer eksotiske reisemålene er på fremmarsj. 

- Vi ser økt interesse for eksotiske reisemål sommerstid og har siste uken i mai solgt 55 prosent flere slike reiser enn på samme tid i fjor, forteller Fossum.