<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1419">Nils Arne&nbsp;</span>Eggen vet hvorfor Kjetil Rekdal elsker å slå Rosenborg

Eggen til TV 2: – Jeg ønsker at Vålerenga skal være et topplag

Men trenerlegenden ser helst at et annet lag ligger øverst på tabellen. Gjett hvilket...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Vålerenga-Rosenborg kl. 15.30 på C More Fotball eller følg utviklingen i TV 2s livesenter!

I ettermiddag møtes Vålerenga og Rosenborg på Ullevaal i det som er det 72. oppgjøret (i den øverste divisjonen) mellom de to lagene.

En som har vært en del av veldig mange av de alltid like morsomme oppgjørene mellom VIF og RBK er Nils Arne Eggen.

Sjekk Tippeliga-tabellen på altomfotball.no!

– RBK og VIF var faktisk veldig like
De fleste forbinder nok Nils Arne Eggen med en mildt sagt imponerende karriere som trener for Rosenborg. Men Eggen har også en fortid i Vålerenga, nærmere bestemt som spiller i 1964, '65 og halve 66.

– Rosenborg og Vålerenga var faktisk veldig like en gang, sier Eggen da TV 2 treffer ham på «Brakka» utenfor Lerkendal.

– De var like da det kom til å dyrke frem spillere med tilhørighet til klubben, egne spillere. Vålerenga-spillerne hadde liksom vokst opp på Vålerenga i Oslo. Men slik er det ikke i dag, fortsetter mannen som førte Rosenborg til 13 seriemesterskap på rad fra 1992 til 2004.

Se deler av intervjuet med Eggen i videovinduet øverst!

– En hovedstad trenger et topplag
Klubben som omsider greide å bryte den vanvittige seiersrekken? Ja, det var Vålerenga.

– Ja, det var det, flirer Eggen og fortsetter:

– En hovedstad trenger et topplag, vet du. Men slik har det ikke vært de siste årene. Hovedstaden har hatt ett lag der oppe – og de har ofte kjempet i bunnen. Når jeg spilte for Vålerenga kjempet tidvis fire Oslo-lag i toppen av den øverste divisjonen; Lyn, Frigg, Skeid og Vålerenga. Men på 2000-tallet har det på en måte stoppet opp litt. Du har selvsagt Stabæk og Lillestrøm, men det er ikke Oslo!

Ønsker at VIF skal være et topplag
Før den 12. serierunden er det Rosenborg som topper Tippeliga-tabellen. Vålerenga er inne i en god periode. Etter 0-2 tapet mot Stabæk 9. mai har Kjetil Rekdals gutter tatt fire strake seire. Sist de gjorde det var i 2010. Og hvem brøt seiersrekken? Rosenborg!

STORHETSTIDEN: Nils Arne Eggen og Ørjan Berg før en Mesterliga-kamp mot Borussia Dortmund i 1999. Foto: Gorm Kallestad.
STORHETSTIDEN: Nils Arne Eggen og Ørjan Berg før en Mesterliga-kamp mot Borussia Dortmund i 1999. Foto: Gorm Kallestad.

Eggen ønsker at Vålerenga skal være et topplag. Men det er alltid et «men».

– Jeg ønsker dem i toppen, men jeg ser selvfølgelig helst at Rosenborg skal ligge øverst, humrer 73-åringen, som da Martin Andresen var hovedtrener i Vålerenga, ved et par tilfeller ble koblet til jobben som Andresens trenerassistent.

– Det å være assistenttrener passer nok ikke meg så godt. Jeg tror kanskje heller ikke at Martin var helt orientert om det som skjedde. Men vi går ikke mer inn på det, sier Eggen før han likevel fortsetter:

– Det var jo en periode der det gikk litt tregt for dem, og jeg hadde et møte med klubben. Men jeg hadde egentlig ikke krefter til å starte på nytt nedenfra igjen, hvis du skjønner. Og så har jeg jo vært så lenge i Rosenborg at det hadde vært vanskelig å bryte det kjærlighetsforholdet. Da snakker jeg om kjærligheten til fotballen, altså.

Skjønner at Rekdal ønsker å «ta» Rosenborg
I dag er det Kjetil Rekdal som står på trenerbenken til Oslos eneste Tippeliga-lag. Rekdal spilte for Vålerenga i 2000 før han gikk over i rollen som spillende trener i 2001. Klubben rykket opp til Tippeligaen samme år, og året etter ledet han hovedstadslaget til cupseier.

Da Vålerenga brøt Rosenborgs seiersrekke i 2005, var det med Kjetil Rekdal som sjef. I 2006 var det slutt for 46-åringen før han i januar 2013, etter fire år som Aalesund-trener, igjen var tilbake i Norges største by.

Rekdal har aldri lagt skjul på at det å slå Rosenborg er noe av det beste han vet, og i ettermiddag kommer han til å gjøre absolutt alt som står i hans makt for å knappe inn trøndernes tabellforsprang. Men hvorfor er det så viktig for Rekdal å slå Rosenborg?

Eggen har svaret:

– Det tror jeg stammer fra hans tid i Molde. Eller nei, jeg vet at det stammer fra den tiden. Men vi i Rosenborg skjønner jo det, vi vant jo 13 år på rad. Man kan bli tungsinnet av mindre enn det hvis man er konkurrent. Du skjønner poenget, smiler tidenes norske klubbtrener.

Har vunnet én av de siste fem borte mot VIF
Av de 72 møtene mellom Rosenborg og Vålerenga i den øverste divisjonen har hele 35 endt med Rosenborg-seier, mens Vålerenga har vunnet 19 ganger. Også i Oslo er det trønderne som har vært hvassest med sine 13 seire mot Engas ti.

Det må uansett nevnes at Rosenborg kun har vunnet én av de siste fem bortekampene i Tippeligaen mot Vålerenga. Samtidig har ikke Vålerenga vunnet mot RBK på seks Tippeliga-kamper. Forrige VIF-seier kom i 2011.

Ellers kan det være verdt å merke seg at Kjetil Rekdal faktisk aldri har vunnet en hjemmekamp mot Rosenborg som trener i Tippeligaen.

Tre Vålerenga-spillere med fortid i RBK
Vålerenga har scoret 16 kamper på sine fire siste kamper i Tippeligaen. Rosenborg har scoret i 34 Tippeliga-kamper på rad, og i alle sine fem bortekamper i år, har trønderne funnet nettmaskene to eller flere ganger.

Rosenborgs Stefan Strandberg spilte 59 Tippeliga-kamper for Vålerenga fra 2009 til 2011. Blant Vålerenga-gjengen finner man flere tidligere RBK-spillere. Både Daniel Braaten, Daniel Fredheim Holm og reservekeeper Lars Hirschfeld har spilt regelmessig i hvitt og svart på Lerkendal.

* De to nederste avsnittene er basert på statistikk fra Infostrada Sports.

Se Vålerenga-Rosenborg kl. 15.30 på C More eller følg utviklingen i TV 2s livesenter!